Girişimciler İçin Mini Sözlük
Yeni yıl ile beraber, faydalı olmasını umduğumuz yeni bir seriye başlıyoruz. Düzenli olarak girişimcilik konusunda denk geldiğimiz kelimeleri paylaşıyor olacağız. Geri bildirim vermeyi ya da merak ettiklerinizi yorumlarda sormayı unutmayın! 🙂
- Yeni Girişim (Startup) : Bir sorunu çözmek veya pazar ihtiyacını karşılamak amacı bulunan ve yenilikçi bir ürün, süreç veya servis sunan, genellikle yeni kurulmuş ve hızlı büyüme gösteren işletme.
- Melek Yatırımcı (Angel Investor) : Girişimlere, genelde ilk aşamalarında yatırım yaparak büyümelerine katkı sağlayan ve aynı zamanda danışmanlık desteği de veren yatırımcılardır. Büyüme ve gelişme konusunda sermaye sağlarlar. Daha fazla bilgi için tıklayın.
- Yatırımcı Sunumu (Pitching) : Girişimcilerin, iş fikirlerini görsel materyaller yardımıyla anlatması ve yatırımcıları etkilemeye çalışması sürecidir. Genellikle 5-10 dk sürer.
- Çekirdek Sermaye (Seed Fund) : Erken aşama girişimlere sağlanan sermayedir.
- Kuluçka Merkezi (Incubation Center) : Başlangıç aşamasındaki şirketlere kolaylıklar sağlayan, rehberlik eden, ofis edinmelerine destek sağlayan ve yatırımcı bulmalarına yardım eden merkezlerdir. Daha fazla bilgi için tıklayın.
- Mentor : Girişimci adaylarına neyi nasıl yapabilecekleri konusunda danışmanlık yapan kişidir. Mentorlerin alanlarında tecrübeli olmaları önemlidir.
- Kurucu Ortak (Co-Founder) : Girişimi/şirketi/organizasyonu kuran kişi sayısı 1’den fazlaysa ortaklar kurucu-ortak olarak adlandırılır. Kuruluş sonrası ekibe katılan insanlar da co-founder olabilirler.
- Unicorn : 1 milyar dolar değerlemeye ulaşan girişimler, Unicorn Girişim olarak adlandırılırlar. Cbinsights.com’a göre dünyada 260 şirket Unicorn olarak adlandırılıyor. Şirketleri merak ettiyseniz, resme göz atabilirsiniz.
- Teknoloji Olgunluk Seviyesi (TRL – Technology Readiness Level) :[1] Geliştirilmekte olan bir teknolojinin olgunluk ve kullanılabilirlik seviyesini ölçmek amacıyla kullanılan bir endekstir ve 1970li yıllarda NASA tarafından geliştirilmiştir. Karşılaştırma (benchmarking), risk yönetimi ve fonlama kararı verme amaçlarıyla kullanılır. 1’den 9’a dek sıralaması vardır.
- İş Geliştirici (Business Developer) : Görevin tanımı, içinde bulunulan yere göre değişmekle beraber; iş geliştirici, görevli olduğu girişimde/organizasyonda/şirkette büyümeden ve gelişmeden sorumludur. “geliştirme” konusunda, herhangi bir departmanda yer alabilir.
- Teknoloji Transfer Ofisi (Technology Transfer Office) : Teknoloji Transfer Ofisleri, akademik araştırma sonuçlarının etkili ve hızlı bir biçimde ticarileştirilmesine ilişkin faaliyetlerin yürütüldüğü yapılardır. Son yıllarda ülkemizde birçok üniversite ve teknopark çatısı altında sayılarını hızla artırarak, araştırma merkezleri, özel sektör arasında; araştırmacılar ile girişimciler, yatırımcılar ve sanayiciler ile gerekli ve ihtiyaç duyulan bağlantıları sağlanması yönünde faaliyet gösterirler. Daha fazla bilgi için tıklayın.
- Teknopark (Technopark) : Aralarındaki küçük yapı farklarına rağmen bilim parkı, teknokent, araştırma parkı v.b. terimlerle ifade edilen teknoparklar; üniversite, sanayi, araştırma merkezleri, girişimciler ve piyasalar arasındaki işbirliğini arttırmak, bilgi ve teknoloji transferini arttırmak yoluyla yüksek katma değerli, Ar-Ge’ye dayalı ileri teknoloji ürün ve hizmetlerin üretilmesine uygun altyapı, üst yapı ve hizmetleri kaliteli çevrede sunan merkezlerdir. Daha fazla bilgi için tıklayın.
- Telif Hakkı (Copyright) : Telif hakkı, bir ürünün kullanılması ve yayılması ile ilgili hakların, yasalarla belirli kişilere verilmesini ifade eder. Kişinin her türlü fikri emeği ile meydana getirdiği ürünler üzerinde hukuken sağlanan haklar olarak da tanımlanmaktadır. Birçoğumuzun aslında aşina olduğu telif hakkının sembolü çember içinde bir “C” harfidir. © harfi üzerinde bulunduğu ürünün telif haklarının korunduğunu belirtir ve İngilizce “copyright” kelimesini ifade eder. Karıştırılma ihtimaline karşın markaların tescilli olduğunu gösteren harf ise çember içinde ‘R’ harfidir. ® Daha fazla bilgi için tıklayın.
[1] https://h2020.org.tr/tr/h2020/kobi-araci/teknoloji-olgunluk-seviyesi