GirişimcilikHukuk

Marka Tescili Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Soru

Marka tescil sürecine ilişkin en çok merak edilenler

Daha önceki yazılarımızda markanın ne olduğu ve adım adım marka tescili konularına yer vermiştik.

Bu yazımızda da marka tescili işlemlerinde kurumsal ortağımız olan “Venusmark Tescil Ofisi” ekibi tarafından hazırlanan marka tescil sürecine ilişkin en çok karşılaştığımız 10 soruya yer verdik. Konu hakkında daha fazla sorunun yanıtına buradan ulaşabilirsiniz.

Öncelikle markanın ne olduğunu hatırlayalım. Marka kısaca, bir ürün veya hizmetin başka ürün ve hizmetlerden ayırt edilmesini sağlayan işarettir. Bu işaret sadece bir sözcükten veya logodan oluşabileceği gibi her ikisinin birlikte de kullanılmasından da oluşabilir.

Tescilli bir markanın ayırt etme, garanti etme, reklam, koruma gibi birçok işlevi vardır. Piyasada saygınlık, kurumsallık, tercih edilebilirlik ve güvenilirlik sağlar ve piyasadaki diğer işletmelerden bir adım öne çıkmanızı sağlar.

Markanın tanımı ve kısaca marka olmanın faydalarına değindikten sonra en çok merak edilen 10 soruya bakalım.

shutterstock 1142476877 300x200 - Marka Tescili Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Soru

1. Marka Araştırması Nedir?

Marka tescil başvurusundan önce markanızın ilgili sınıflarda tescil edilebilirliği hakkında ön araştırma yapılması gerekmektedir. Bu araştırmada markanızın; koruma şartlarını taşıyıp taşımadığı ve önceki bir tarihte tescil edilmiş ya da başvurusu yapılmış benzer markaların incelenmesi yapılmaktadır. Böylece tescille sonuçlanmayacak bir sürece girilmemiş olur.

 2. Marka Sınıfları Nelerdir?

Marka tescili, uluslararası Nice(Nis) sınıflandırmaya göre 45 farklı mal ve hizmet sınıfı içinden seçilen sınıflarda tescil edilebilir. Marka tesciline karar verirken, markanızı kullanacağınız ürün ve/veya hizmetlerin ayrıntılı olarak değerlendirilmesi, sadece ihtiyacınız olanların seçilmesi menfaatinizedir. Doğru sınıf seçimi çok önemlidir. Marka sınıflarını incelemek için tıklayınız.

3. Marka Tescil Süreci Nasıl İşler?

Markanızın tescil edilebilmesi için öncelikle Türk Patent ve Marka Kurumuna marka tescil başvurunuz yapılır. Başvuru Kurum tarafından değerlendirilir ve ret kararı verilmemesi halinde başvuru Resmi Marka Bülteninde yayınlanır. Bültende yayınlanan başvurunuza iki aylık süre içerisinde başka marka sahipleri tarafından herhangi bir itiraz gelmemesi halinde Kurum markanızın tesciline karar verir ve gerekli harç ödendikten sonra marka tescil süreci tamamlanmış olacaktır.

4. Marka Ne Kadar Sürede Tescil Edilir?

Doğru yapılmış bir başvuru olması ve herhangi bir itiraz veya ret kararı ile karşılamaması halinde marka tescil işlemleri ülkemizde yaklaşık olarak 4-6 ay arasında sonuçlanmaktadır. Ancak işin uzmanı olmayan kişilerce yapılacak başvurular neticesinde karşılaşılabilecek ret ya da itiraz durumlarında bu süre uzamaktadır.

5. Marka Hakkım Kaç Yıl Geçerlidir?

Markanız, marka başvurusu yapıldığı tarihten itibaren 10 yıl geçerlidir. Bu süre gerekli harçlar ödenerek 10’ar yıllık sürelerle sınırsız olarak uzatılabilmektedir.

Marka hukukunda ceza 300x197 - Marka Tescili Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Soru

6. Marka Tescil Başvurum Reddedildi. Ne Yapmalıyım?

Marka tescil başvurusundan önce detaylı bir araştırma işlemi yapmadan ilerleyenlerin sıklıkla karşılaştığı bir durumdur. Başvurunuz doğrudan Kurum’un ilk incelemesinde reddedilebileceği gibi diğer hak sahipleri tarafından yapılan itirazlar neticesinde de reddedilebilir. Bu yüzden ya uzmanlarca marka ön araştırması yapılmalıdır ya da gelen itirazlara karşı yasal süresi içerisinde harç miktarları yatırılarak itiraz edilmelidir.

7. Marka Başvuruma İtiraz Geldi Ne Yapmalıyım?

Başvuru yaptıktan sonra başka marka sahipleri, sizin başvurunuzun kendi markalarıyla benzer olduğunu iddia ederek başvurunuza itiraz edebilme hakkına sahiptir. Yapılan bu itirazlara bir uzman tarafından cevap verilmesi markanıza yapılan itirazların reddedilmesi için büyük önem taşımaktadır. Aksi halde yalnızca itiraz eden kişinin gerekçeleri göz önüne alınır.

8. Türkiye’de Tescilli Markam Dünyanın Her Yerinde Korunur mu?

Hayır. Markalar kural olarak tescil edildikleri ülkelerde korunur. Dolayısıyla kural olarak Türkiye’de başvurusu yapılmış ve tescil edilmiş bir marka yalnızca ülkemiz sınırları içerisinde korunmaktadır.

 9. Marka Hakkının İhlali Suç mudur?

Evet. Marka hakkını ihlal eden kişi/işletme hakkında birtakım cezai yaptırımların uygulanacağı Kanunda açıkça belirtilmiştir.

10. Marka Tescil Ücreti Ne Kadardır?

Bir markanın tescil maliyeti; markanızı tescil ettirmek istediğiniz marka sınıf sayısına göre değişmekle birlikte, Kurum harçları ve vekile ödemeniz gereken tutarları kapsar.

 

Aklınıza hala takılan sorular var mı? Venusmark’ın sayfasında yer alan Sıkça sorulan sorular sayfasına göz atın !

Ya da bizlerle iletişime geçin.

Etiketler

Benzer Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı