Yazılımlarda Fikri Hakların Devri başlıklı yazımızda yazılım sözleşmelerinde program ile ilgili mali hakların nasıl devredilmesi gerektiği konusundan bahsedilmişti.
Yazılımcı, programı devrederken, fikri haklara konu olan birtakım mali hakları da devretmelidir. Bu haklar özellikle iş sahibinin programı kullanabilmesi ve ondan yararlanabilmesi için gerekli olan haklardır. Program teslim edilirken üzerindeki fikri hakların hangi kapsamda ve hangilerinin devredileceği taraflar arasında kararlaştırılabilir. Kaynak kodun devri meselesi ise biraz tartışmalı bir husustur.
Kaynak kod, yazılım imalinin edebi kısmını oluşturan kodlardır. Kaynak kod yazılımın geliştirilmesini ve hatalarının düzeltilmesini sağlamaktadır.
Yazılımın esasını kaynak kod oluşturur. Kaynak kod olmaksızın yazılımın güncellenmesi, geliştirilmesi veya eksikliklerin giderilmesi mümkün değildir. İş sahibinin elinde yalnızca nesnel kod olursa programı kullanabilir ancak programdaki hataları gideremeyeceği gibi geliştirme de yapamaz.
Kaynak kodun program ile devredilip devredilmeyeceğine ilişkin tartışmalar olsa da bu husus kesinlik arz etmemekte yani taraflar arasında sözleşme ile belirlenebilmektedir.
Burada önemli olan eser sahibi yazılımcının devralana programı değiştirme, geliştirme gibi haklar devretmek isteyip istememesidir. Yazılımcının bu tür bir niyetinin olmadığı durumlarda kaynak kodun da devredilmesi oldukça sakıncalı olacaktır. Türkiye’de yazılımlar üzerinde patent korumasının olmaması da düşünüldüğünde bu tür durumlarda kaynak koda sahip olan kişinin kötü niyetli davranışları karşısında eser sahibinin korunması oldukça zor olacaktır.
Kaynak kodunun devrinden sonra yazılım şirketinin bu kodları tekrar kullanmak sureti ile program satın alan kişinin menfaati dışında fiilde bulunması halinde durum ne olur