Fikri Mülkiyet HukukuHukuk

Adım Adım Marka Tescili

Marka Tescili İşlemi Nasıl Yapılır?

Markanın ve marka hakkının hukuken ne demek olduğunu “Marka Nedir” başlıklı yazımızda ele almıştık. Markanın tescili markanın korunmasını sağlayan, ürün veya hizmetin marka sahibini koruyan bir sistemdir. Markanın gerçek sahibi, adı geçen markayı ilk düşünen ve ürünün veya hizmetin kullanımına halen devam eden kişidir.

Marka tescilini bizzat kendinizin yapabileceği gibi sizin yerinize marka vekilleri aracılığıyla da yapabilirsiniz.

Markanıza karar verdikten sonra ilk önce tescil edilemeyecek markalar konusunda kendi tespitinizi yaparak önlem alabilirsiniz. Bu durum başvuru sürecini hızlandırabilir. Uzman bir marka vekilinden de yardım alınması önerilmektedir.

Ülkemizde marka tescil başvuruları yeni adıyla Türk Patent ve Marka Kurumu (“TürkPatent”) eski adıyla Türk Patent Enstitüsü’ne yapılmaktadır. Aşağıda aşama aşama marka tescili işlemi özetlenmiştir.

1.Aşama – Markanın Ön Araştırması ve Analizi:

Marka olarak tescil ettirmek istediğiniz işaretin uzman bir marka vekilince araştırılması ve eğer ihtiyaç varsa gerekli değişikliklerin yapılması aşamasıdır. Düşündüğünüz markanın daha önceden tescil edilmiş olması ihtimali var. O yüzden bu aşamada gerekli incelemenin yapılmasına dikkat ediniz.

2. Aşama – Marka Başvurusu:

TürkPatent’e gerekli başvuru ücretinin yatırılarak başvurunun yapılması aşamasıdır. Marka tescili başvuru ücreti başvuru marka vekili aracılığıyla online olarak yapılırsa 2018 yılı için marka sınıfı başına 180 TL olarak revize edilmiştir. Başvuracağınız markanız mutlaka bir sınıfa girmelidir.

3. Aşama – Başvurunun Şeklen İncelenmesi:

TürkPatent’te görevli marka uzmanları tarafından başvurunuzun şeklen incelenmesi başka bir deyişle tescil başvurunuzun eksiksiz olup olmadığının incelenmesidir.

4. Aşama – Başvurunun Mutlak Ret Sebepleri Açısından İncelenmesi:

TürkPatent’te görevli marka uzmanları tarafından başvurunuzun şeklen incelenmesi aşamasından sonra uzmanlar mutlak red sebeplerinin var olup olmadığı önünde araştırma yaparlar.

5. Aşama – Resmi Marka Bülteninde Yayın:

Mutlak ret sebebi bulundurmayan başvurular Resmi Marka Bülteni adında TürkPatent tarafından yayınlanan bültende yayınlanır. Bu bültenlerde ülke çapında başvurulan markaların yayını yapılmaktadır. 2 aylık süre içerisinde üçüncü kişiler bültende yayınlanan marka başvurularına itiraz edebilirler. Siz de markanız tescil edildikten sonra marka vekiliniz aracılığıyla söz konusu bültenleri takip etmeli ve benzer markalar tescil edilmeden gerekli itirazları yapmalısınız.

6. Aşama – Tescil Ücretinin Yatırılması:

Resmi Marka Bülteninde yayınlanan ve üçüncü kişiler tarafından itiraz edilmemesi ya da üçüncü kişilerin itirazlarının kabul edilmemesi durumunda marka başvurusunun tescilinin yapılması için 2018 yılı için 495 TL’lik tescil ücreti yatırılmalıdır.

7. Aşama – Marka Tescil Belgesi:

Tüm bu aşamalar tamamlandıktan sonra markanız tescil olunur ve marka tescil belgeniz tarafınıza iletilir.

Tüm bu marka tescil süreci tahmini olarak 6-7 ay sürmektedir ancak marka hakkınız tescil tarihi itibarıyla değil, başvuru tarihinden itibaren başlamaktadır.

Etiketler

Benzer Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı