Girişimcilik yolunda hayallerin kâğıda döküldüğü kısım, “İş Planı Oluşturma”. İş planı oluşturmanın önemine ”Tübitak 1512 Nedir?” yazımızda değinmiştik. Bu yazımızda iş planı oluşturmayı detaylarıyla anlatacağız.
Şunu belirtmek isteriz ki bahsedeceğimiz bilgiler herhangi bir destek programına başvururken elinizde olması gereken verilerdir. İş planını yolun başında oluşturmak, projeye başladıktan sonraki süreçte yapacağınız sunumlar, yatırımcı görüşmeleri, başvuracağınız diğer destekler için size bir alt yapı oluşturacaktır.
4 ADIMDA İŞ PLANINIZI OLUŞTURUN:
Bir iş fikrimiz, projemiz var. Fikrimizi kâğıda dökmek çok önemlidir. Nereden ve nasıl başlanmalı gibi soruları adım adım cevaplayalım. Kapsamlı bir iş planı hayal edelim. Bu planda; iş fikrinizin kısa tanıtımı, ekibinizde kimleri çalıştıracaksınız, pazar analizi yaptınız mı, yaptığınız analiz sonucu pazarlama planınız nedir, projenizin üretim planını düşündünüz mü, bunların hepsi için gereken finansal planınız nedir? Genel olarak kapsamlı bir iş planında cevaplamanız gereken soruların ana başlıkları bu şekildedir:
İŞ FİKRİ ÖZETİNİZİ OLUŞTURUN
İş fikrinizin kısa bir tanımını yapmak, projeniz ile getirdiğiniz çözümün kısa bir reklamını yapmak gibidir. Eğer projenizi kısa ve anlaşılır şekilde anlatamıyorsanız, üzülerek söylemeliyiz ki projeniz sadece size parlak bir fikir gibi gelecektir. Bu kısımda gözünüz korkmasın, tanımı küçük parçalara bölelim. Burada ki kritik nokta, fikriniz ile hangi soruna çözüm getirdiğiniz ve hedef kitlenizden bahsetmenizdir. Ardına hangi ihtiyacı karşılıyorsunuz ve projenizin yapılabilirliği hakkında bilgi vermeniz, en sade iş fikri özeti olacaktır. Bu bilgileri yazılı hale getirmek sizi pratik durumlarda da rahatlatacaktır. Asansör konuşması olarak tabir edilen durumlarda, fikrinizi anlatacağınız kişiler uzun uzun sizi dinleyeme pek istekli kişiler değiller, ne kadar içi dolu cümleler kurup, anlaşılır ve akıcı konuşursanız, karşınızdaki kişinin ilgisini çekebilirsiniz. Böylece karşı taraftan fikrinize ait sorular gelecektir, dolayısıyla siz de bahsetmek istediğiniz diğer ayrıntılardan bahsedebilirsiniz.
İş fikrinizin kısa tanımını yaptınız, şimdi gelelim kapsamlı tanıma. Fikrinizle oluşturacağınız ürün ve hizmetleriniz, projenin yenilikçi yönü ve teknoloji düzeyi, ticari beklenti ve sürdürebilirlik planınızı, projeye başlamadan önce netleştirmeniz önem arz etmektedir. Yola çıktınız ve büyük bir heyecanla gidiyorsunuz, ekibinizi de kurdunuz, desteğinizi de aldınız, üstelik ürününüzün alıcısı da hazır, her şey yolunda gidiyor. Ürününüzü sattınız, elinizde hatırı sayılır para da geçti peki ya sonra. Gelecek 5 veya 10 yıllık planlarınız da neler var. Fikrinize ait yan ürünler mi çıkaracaksınız yoksa ürün genişlemesi mi yapacaksınız ya da her ikisi mi? Biliyoruz ki bu soruları başlangıç da cevaplamak zor, fakat girişimcilik yolunda hep bir adım öteyi şu an ki sıfır noktasından belirlemek, kuracağınız işletmenin sürdürülebilirliği ve sağlam adımlar atmanız açısından önemlidir.
İŞ PAKETLERİNİZİ OLUŞTURUN
İş planı oluşturmanın bir diğer güzel yanı, hangi zaman diliminde neyi yapmanız gerektiğini belirlemeniz demektir. Yani sizin “İş paketleriniz”. İş paketleri, projenizin bir takip çizelgesidir. Sıfırdan başlayan bir iş fikrinin tohum halinden, meyve verinceye kadar olan kısımlarını içerir. Paketlerinizin gerçekleşme süresi, paketlerde kimler ile çalışıyorsunuz ve çıktılarınız neler olacak gibi soruları en başta cevaplayabilmelisiniz. Bu soruları cevaplamak size, kimler ile çalışacağınız, hangi malzemelere ihtiyaç duyacağınız, nasıl bir üretim planı düşündüğünüz gibi temel sorulara cevap olacaktır.
PAZARLAMA STRATEJİLERİNİZİ BELİRLEYİN
Bir diğer önemli nokta ise “Pazarlama”. Pazarlamanın öneminden kısaca bahsetmek, kelimenin önemini gölgelemek olur. Bunun yerine aklınıza meşhur “Veresiye veren, nakit çalışan” tablosunu getirmeniz, durumun ehemmiyetini görsel olarak vurgulayacaktır. Pazar araştırması ve pazarlama stratejisi yapabilmek sizi başarıya götüren adımdır. Bu adımları ertelemeniz, çok parlak bir fikrin, sadece prototip aşamasından öteye gidememesine neden olacaktır. Size naçizane tavsiyemiz, işinizin en başından farkındalığınızı arttırmak ve pazarlama üzerine yapacağınız çalışmalar adına, konuyla ilgili kitaplar okumanız veya pazarlama adına araştırma yapmanızdır. Unutmayın, girdiğiniz bu yolda sonu gelmeyen tek şey pazarlama faaliyetleriniz olacaktır.
FİNANSAL PLANINIZI OLUŞTURUN
Şimdi gelelim Finansal plana. İyi bir finansal plan yapabilmek için temel olarak girdilerinizi ve çıktılarınızı önceden kestirebilmeniz çok önemlidir. Paranızı iyi yönetebilmek ve gereken durumlarda finansman elde edebilmek, girişimciliğin en önemli kuralıdır diyebiliriz. Finansal plan yapmanın ilk adımı, yukarıdaki bahsettiğimiz sorulara cevap bulabilmektir. Hazırladığınız iş paketlerinde, finansal planın büyük bir kısmını yapmış oluyorsunuz. Paketler sırasında çalıştırdığınız personel giderleriniz, alacağınız alet / teçhizat veya yazılım / yayın alımları, hizmet giderleriniz, alınacak malzemeler ve tüm bunların masrafları iş paketlerinizi oluştururken genel olarak belirlenmelidir. Kısacası finansal plan; projeniz için ne kadar bir bütçeye ihtiyacınızın olduğu ve bu bütçeyi nasıl yöneteceğinizin cevabıdır.
Yazımızı, Montaigne’ nin “Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgâr yardım edemez.” sözü ile bitirelim. Siz yolun başında adımlarınızı belirleyin gerisini akışa bırakın, başarıda sizinle gelecektir 😉
Destek programları için detaylı iş planı oluşturma adımları ve sorularınız için info@startupnedir.com hesabına mail atabilirsiniz. Girişimcilik yolunuzda bir tuğlada biz koymak isteriz.
Elinize sağlık
👍
Teşekkür ederiz 😊.
Ellerinize sağlık, çok yalın ve net olmuş.
Teşekkür ederiz
Sitenizi severek takip ediyorum bir girişimci adayı olarak 🙂 Müthiş sade ve etkili içerikleriniz için teşekkür ederim.
Teşekkür ederiz Ahmet bey, yardımcı olabiliyorsak ne mutlu bize 🙂
Bu güzel yazı için teşekkür ederim. Projem hayata geçtiğinde tekrar buraya gelip bir teşekkür daha edeceğim.
Furkan Bey yorumunuz için teşekkür ederiz. Projenizin hayata geçmesini heyecanla bekliyoruz 🙂
Başarılı bir yazı olmuş elinize emiğinize sağlık. Başarılarınızın devamını dilerim
Güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler
Yorumunuz için biz teşekkür ederiz 🙂