Ekip YönetimiMutfak

Herkesin Başına Gelen Tehlike : Ekip içi Anlaşmazlıklar

Ekip içi anlaşmazlıklar ve çözümleri

Ekibin çalışmasını engelleyen en büyük etkenlerden biri ise ekip içerisinde çıkan anlaşmazlıklar ve çatışmalardır. Bunlar boyutuna göre değişmekle beraber her ekip içinde çok fazla rastlanan durumlardır.

Bazı girişimciler ekiplerinin hepsinin ya da birçoğunun arkadaş olduğunu ve gerginlik-çatışma çıkmayacağını düşünseler de bu tarz girişimlerde çatışma çıkma oranı hiç de düşük değildir. Ayrıca büyük firmalarda dahi bu sorun yaşanmaktadır.

Bu durumlarda karşılaştığınızda lider olun ya da olmayın bunu çözümlemeniz gerekebilir. Şimdi bu sorunları nasıl çözümleyebileceğimizi bir yazı serisi olarak anlatacağız.

Anlaşmazlığın-Çatışmanın Ana Sebebini Tanımlayın

Ekip içerisinde bir çatışma olduğu durumda kendinize mutlaka şu soruları sorun:

  • Ekip üyeleri neden birbirleriyle kavga ediyor?
  • Burada daha derin bir kişilik çatışması mı var?
  • Bu çatışmanın örgütsel sebepleri var mı?
  • Bu tekerrür eden bir örnek mi?
  • Üyelerden birinin ya da daha fazlasının inatçı davranmasının sebebi ne?
  • Üyelerden birinin ya da daha fazlasının sürekli kendi fikrinin olmasını istemesinin sebebi ne?
  • Bu anlaşmazlığın sebebi bir davranış mı? Bir fikir anlaşmazlığı mı? Bir durum mu?

Bu sorulara verdiğiniz cevaplar anlaşmazlığın ana sebebini(bunun bir davranış mı, bir fikir ayrılığı mı yoksa herhangi bir kaynak eksikliği gibi) durumla ilgili bir şey mi olduğunu açığa çıkarmanıza yardımcı olacaktır.

Ancak ana sebebi anlayarak anlaşmazlığa bir çözüm bulmak amacıyla fikirler üretebilirsiniz. Örneğin anlaşmazlığa bir kişilik anlaşmazlığı neden olduysa, bu iki kişinin birbirleriyle daha iyi ve etkin iletişim kurmayı öğrenmelerine ve anlaşmazlık durumlarında birbirlerine saygılı davranmaları konusunda yardımcı olmak olacaktır. Fakat anlaşmazlığın sebebi bir durumsa, sorunu duruma göre ekibinizle birlikte ele almalısınız. Örneğin bir kaynak eksikliği yaşıyorsanız, ekibinizle birlikte ya ek kaynak yaratmaya çabalamalı yada projenizin çapını yeniden tartışmalısınız.

Önemli bir fikir:

Bir anlaşmazlık durumunu teşhis ederken kendinize “Çatışmaya dahil olan kişilerin çıkarları ne olabilir?” diye sorun. Genelde kişilik anlaşmazlığı gibi görünen şey aslında kurumsal rollerden veya ekip tasarımındaki kusurlardan doğan bir çatışmadır. Bu yüzden kendinizi anlaşmazlığın olası sebeplerine daha derinlemesine bakmaya itin.

Yazı serimize devam etmek için:

Herkesin Başına Gelen Tehlike : Ekip içi Anlaşmazlıklar – 2

 

 

Benzer Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı