MutfakYazılımYazılım Testi

Yazılım Testi Nedir?

Yazılım Test Süreci Nedir, Neden Önemlidir?

 

İnsanlarda temel bir algı vardır. İşin çoğunu yaptıklarında, bitiş çizgisine yaklaştıkları noktada, öyle bir ruh haline girerler ki sanki o işi bitirmiş gibi hissederler. Bu az ya da çok hepimizde olan bir özelliktir. Aslında yazılımların süreçlerin mimari oluşturma ve sonrasında da geliştirme aşaması ne kadar önemliyse test aşaması da en az o kadar önem arz etmektedir.

Ancak biz nedense, yeterli farkındalığın verilememesinden kaynaklı, test kısmının bir süreç olduğunu biliriz, ancak ciddi mana da gereken önemi vermeyiz. Yurt dışındaki bilişim sektörünü önde görülen ülkelerin hepsinde test mühendislerinin önemi artmış, test mühendisleri en az yazılım mühendisi kadar değere sahip olmuşlardır. Bu durum bizim ülkemizde maalesef böyle istenilen konumda değildir. Yazılım testi ülkemizde birçok firmada önem verilmemekte, test kodları yazılmamakta, test aşaması angarya olarak görülmektedir. Birçok süreç yönetimine aykırı olan bu anlayış ne yazık ki çoğu bilişim firmasında bulunmaktadır.

Gerçekçi düşündüğümüz zaman, start-up firmalarının da test süreçlerine önem vermeleri gerçekten düşük bir ihtimaldir. Daha sonraki yazılarımızda da bahsedeceğimiz üzere, yeterli testi yapılmamış bir yazılım firmanızın  çökmesine neden olabilir. Bu tarz durumlara düşmemek için yazılım test sürecini start-up’ınızın bir alışkanlığı haline getirmenizi tavsiye ederiz.

Peki yazılım testi nedir?

Yazılım testi, bir yazılımın, kendisinden beklenen özellikleri karşılayıp karşılayamadığını incelemek amacıyla yapılan işlemlerdir. Bu şekilde yazılımdaki hatalar bulunup düzeltilebilir ve gereksinimlere uygun hale getirilebilir.

Test aşaması, yazılımın bütün life-cycle’ı boyunca süren bir çalışma olmalıdır. Zira, ürün müşteriye teslim edilince de bitmez. Çünkü müşterilerin istekleri gelecek, ürünün bakımı yapılacak ve bunlar yapılırken üründe sürekli değişimler meydana gelecek. Bundan dolayı da test aşamasının sürekliliği gerekli olacaktır. Gereksinimler belirlenirken, tasarım, geliştirme yapılırken de test işlemleri yapılır. Dökümanlar üzerinde yapılan gözden geçirmeler ve kod üzerinde üzerinde yapılan beyaz kutu testleri, test işleminin her evrede gerçekleştiğini gösteren kanıtlardan biridir.

Test işlemi kendisi de planlanması, analiz ve tasarımı olan, çalıştırılması ve raporlanması gereken başlı başına bir süreçtir. Yazılım testi, ürünün çıkmasını geciktirse dahi, hatayı erken tespit etme ve hata önleme faaliyetleri içerdiği için uzun yolda maliyeti düşürmektedir. Aynı zamanda ürünün kalitesini yükseltir, müşterinin memnuniyetini ve güvenini kazanmayı sağlar. Sizden temin edilen hata dolu ve eksik bir uygulamada, müşteri kesinlikle memnun kalmayacak, sizinle işbirliğini bir sonraki projelerinde devam ettirmeyecektir. Projenin hacmine ve personel yetkinliğine göre test yöntem ve teknikleri değişiklik göstermekte fakat günün sonunda bütün uygulanan farklı yöntem ve tekniklerin tek amacı ürünün hatalarını gidermek olacaktır.

Bir üründe artık hata bulunmuyor olması, bu ürünün artık hatasız olduğu anlamına gelmediği unutulmamalıdır. Bu durum; eldeki teknik ve mevcut senaryolarla hata bulunmuyor demektir.  Hiçbir noktası atlanmamış testler yapmak neredeyse imkansızdır. Bu noktada risk faktörleri hesaplanmalı, risk kalmayana kadar testler yapılmalıdır. Risk faktörü ise; test senaryolarının kritiklik düzeylerine göre sıralanmasıdır. Yeterli görülen sayıda, en önemli testlerin kesinlikle yapılması gerekmektedir. Test işleminin sonlandırılmasında para ve zaman kısıtının da ciddi bir rolü olduğu unutulmamalıdır.

 

Etiketler

Benzer Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı