
Bir önceki yazımızda ekip içi anlaşmazlıklar olması durumundan ve bu durumunda yapılacaklar ile ilgili bir giriş yapmıştık.
Bu yazımızda da bu anlaşmazlıkları çözme noktasında faydalı olabilecek diğer uygulamalardan bahsedeceğiz;
Ekip üyelerine affetmeyi hatırlatın
Ekibiniz anlaşmazlıkla ilgili bir çözümü tartıştığında veya müzakere ettiğinde, insanlara incinen duyguları veya zarar gören egolarına karşın birbirlerini affetmeyi hatırlatın. Affediciliğin bir zayıflık veya kabullenme eğilimi göstergesi olmadığını belirtin. Aksine affediciliğin, insanların çatışmalardan arda kalan herhangi bir öfkeden kurtulmalarına imkan sağlar ve bu öfkenin ekip üyelerinin gelecekteki karşılaşmalarındaki oluşabilecek sıkıntıları önleyeceğini anlatın.
Kendiniz de affetme deneyimlerine girerek, affediciliği cesaretlendirin. Sakın kin beslemeyin. Kin ile yürütülebilecek hiçbir ilişkinin ya da projenin sürdürülebilir olacağını düşünmeyin. Yanlış bir şey yaptığınızda özür dilemekten çekinmeyin, çekinmiyorsanız da unutmayın!
Çözümü Tartışın
Anlaşmazlığın sebebini anladığınızda bir çözümü dikte etmekten kesinlikle kaçının. Bunun yerine dahil olan herkesin içine sinebilecek bir çözümü müzakare edin. İnsanlara, eğer bir üye ekibin geri kalanına kendi bakış açısını kabul etmeleri için baskı yaparsa, kalan üyelerin bu kişiye küsebileceğini ve onun fikirlerini desteklemeyebileceğini hatırlatın.
Üyeleri ortak bir zemin bulup yeni çözüm ihtimallerini araştırmaya teşvik edin. Ekibin farklı fikre sahip olan üyeye karşı “birleşmesine” izin vermeyin. Üyelerin her birinin farklı birer fikir sunduğunda kendini güvende hissettiğinden emin olun.
Ekibinizde bir çatışma olduğunda kesinlikle taraf tutmayın. Bunun yerine tartışmayı yatıştırın.