Bilişim HukukuHukuk

Erişim Sağlayıcıları Birliği (ESB) nedir?

Erişim Sağlayıcıları Birliği (ESB) 5651 sayılı Kanun’da düzenlenmiştir. Daha önceden internet yasası olarak adlandırdığımız bu kanunda düzenlenmiş olan ESB ülkemiz için büyük bir öneme sahiptir. Özel hukuk tüzel kişiliğine sahip Birliğin merkezi Ankara olup esas görevi 5651 sayılı Kanun’un 8. maddesi kapsamı dışında kalan erişim engelleme kararlarının erişim sağlayıcılara iletilmesi ve koordinasyonun sağlanması yoluyla uygulanmasıdır.  (Kanunun 8.maddesinde sayılan suçlar için  Erişimin Engellenmesi Kararı Verilebilecek Suçlar başlıklı yazımıza bakabilirsiniz. )

Erişimin Engellenmesi Kararı Verilebilecek Suçlar başlıklı yazımızda kanunun belirli suçlar saydığını ve bu suçları oluşturduğu hususunda yeterli şüphe bulunan yayınlarla ilgili olarak erişimin engellenmesine karar verildiğini belirtmiştik. Ancak yalnızca bu suçlar değil aynı zamanda kişilik haklarının ihlali nedeniyle içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi ve özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi durumunda da erişimin engellenmesine karar verilebilmektedir. Bu durumlar hakkında detaylı bilgi için tıklayınız. 

Bilindiği üzere, kişilik hakları ile özel hayatın gizliliği ve korunması hakkının en çok ihlal edildiği alanlardan bir tanesi internet yayıncılığı olmuştur. Erişim Sağlayıcıları Birliği de 5651 sayılı Kanun çerçevesinde kişilik haklarının korunması için mahkemelerce verilen içeriğin yayından çıkarılması, içeriğe veya siteye erişimin engellenmesi kararlarının bir an önce yerine getirilip, hukuka aykırılığın ortadan kaldırılması amacıyla kurulmuştur.

İnternet servis sağlayıcıları ile internet erişim hizmeti veren diğer işletmecilerin katılmasıyla oluşan ve koordinasyonu sağlayan bir üst kuruluştur diyebiliriz ESB için.

ESB’nin genel olarak görevi; erişim engelleme kararlarının erişim sağlayıcılarına iletilmesi ve koordinasyon sağlanarak erişim engellenmesinin uygulanması şeklinde belirlemektedir.

5651 sayılı yasada ESB’ye üye olmayan İnternet Servis Sağlayıcılarının (İSS) faaliyette bulunmayacağı düzenlenmiştir. Böylece internet ortamının düzenlenmesinde ve ortaya çıkabilecek risklerin önlenebilmesi ve tespit edilebilmesi ile işbirliğinde İSS’lerin serbest hareket etmeyip ESB kontrolü ve koordinasyonunda bulunmalarının bilişim sularının önlenmesi ve çözüme ulaştırılabilmesinde de büyük yarar sağlayabileceği düşünülmektedir.

Etiketler

Benzer Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı