E-Ticaret HukukuHukuk

E-Ticarette Güven Damgası

E-Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ neler getiriyor?

Daha önceki yazılarımızda e-ticaretin hukuken ne olduğuna, e-ticaretin türlerine, e-ticaret yapanların dikkat etmeleri gereken hususlara ve ETBİS’in ne olduğuna değinmiştik. Bu yazımızda E-Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ’den bahsedeceğiz.

SSL - E-Ticarette Güven Damgası

Öncelikle belirtmek gerekir ki; e-ticaret şirketlerinin güven damgasına sahip olması zorunlu tutulmamıştır. Ancak zorunlu tutulmasa dahi bir süre sonra güven damgası olmayan pek çok firma, güven damgası almak isteyecektir, bu durumda güven damgası almayanlar güvensiz kılındığı izlenimi yaratacağından, bu firmalar güvenilir olsa dahi tüketici tarafından tercih edilmeyebilecektir.

Güven damgası sistemine dahil olmak isteyen e-ticaret faaliyetinde bulunulan internet sitesi, mobil site veya uygulama gibi platformlar, tebliğde yer verilen güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarını yerine getirdikten sonra Bakanlık tarafından yetkilendirilen Güven Damgası Sağlayıcısına başvuruda bulunabilecekler. Güven damgası almak isteyen e-ticaret şirketlerinin taşıması gereken asgari şartlardan bazıları şu şekildedir;

  • Kişisel veri ve ödeme bilgisi içeren her türlü işlemin internet sitesi ve mobil sitede EV SSL, uygulamada SSLile gerçekleştirilmesi.
  • E-ticaret mevzuatına (Kanun, Yönetmelik vb) uygun faaliyetler içerisinde olmak,
  • Güven damgası başvurusunda bulunmadan en fazla üç ay önce ve her takvim yılı içinde en az bir defa, TSE tarafından onaylı A veya B sınıfı sızma testi firmalarına sızma testi yaptırılır ve gerekli önlemler alınır ve bu önlemlerin alındığına ilişkin doğrulama testinin yaptırılması,
  • E-ticarete konu hizmetin kim tarafından sağlanacağı, kapsamı ve süresi gibi bilgilerin sunulması,
  • Alıcının siparişi hakkında bilgi alabilmesi, talep ve şikâyetlerini internet tabanlı iletişim yöntemlerinden en az biri ve telefon aracılığıyla iletebilmesi için müşteri hizmetleriyle iletişim imkânı sunulur. Talep ve şikâyetlerin etkin bir şekilde yönetilmesini, sonuçlandırılmasını ve konuya ilişkin alıcının bilgilendirilmesi sağlanır.

E-ticaret faaliyetinde bulunan ve yukarıda belirtilen şartları taşıyan işletmeler Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Güven Damgası Sağlayıcısına (GDS) başvurarak güven damgasına sahip olabilirler.

Etiketler

Benzer Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Kontrol Edin
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı