E-Ticaret HukukuHukuk

E-Ticaret Nedir?

Elektronik Ticaret ya da kısa adıyla e-ticaret en temel ifade ile; tarafların bir araya gelmeksizin elektronik araçlarla online bir şekilde ticareti gerçekleşmesidir.

Ülkemizde e-ticaretin düzenlendiği Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da elektronik ticaret: “Fiziki olarak karşı karşıya gelmeksizin, elektronik ortamda gerçekleştirilen çevrimiçi iktisadi ve ticari her türlü faaliyetolarak tanımlanmıştır.

E-Ticaret, herhangi bir ürün ya da hizmet için, çeşitli ödeme yöntemleriyle bir internet sitesi üzerinden ticaret yapmanızı veya sipariş vermenizi sağlayan bir alışveriş yöntemidir. Tüm dünyada ticaretin serbestleştirilmesi eğilimi ile birlikte, 2000’li yıllardan sonra yaşanan ve bilgi iletişimini kolaylaştıran teknolojik gelişmelerin bir parçası olarak ortaya çıkmıştır.

Geleneksel pazarlama yöntemlerine, çevrimiçi olanakları da ekleyen kuruluşlar, sadece belirli bir kitleye satış yapabilmenin ötesine geçip, üretkenliği ve yaratıcılığı arttıran küresel e-ticaret bağlantıları kurma şansını elde edebilmeye başlamıştır.

E-ticaret özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler ve yeni girişimler için çok uygun bir ticaret şeklidir. Belirli bir satış noktasının dışına çıkarak satışların artmasına ve daha hızlı ödemeleri teslim alınmasına olanak sağlamaktadır. Fiziki mağaza sahibi olan işletmeler için de e-ticaret önemli bir satış kanalıdır.

Ürün seçeneklerinin artmasını, ürünlerin kalitesinin yükselmesini ve daha hızlı bir şekilde ödenerek teslim alınmasını sağlamaktadır. Potansiyel tüketicilerin dünyanın her yanında pazara arz edilen ürünler hakkında bilgi sahibi olmalarına ve yeni üreticilerin dünya pazarlarına girmelerine imkân vermektedir. Daha düşük fiyatlı ve kaliteli ürünlerin pazara girmesi üreticiler arasında rekabetin artmasına ve tüm ticari işlemlerin maliyetinin düşmesine neden olmaktadır.

E-ticaret, ticari işlemlerden biri veya tamamının elektronik ortamda gerçekleştirilmesi yoluyla reklam ve pazar araştırması, sipariş ve ödeme, teslimat olmak üzere üç aşamadan oluşmaktadır.

eticaret2 300x212 - E-Ticaret Nedir?

Mesafeli Sözleşmeler ile E-Ticaretin Farkı Nedir?

Tarafların fiziken karşı karşıya gelmemesi sebebiyle tanım itibarıyla birbirine benzeyen mesafeli sözleşmeler ile e-ticaret sözleşmelerinin farkının ne olduğu sorusunun cevaplanması gerekmektedir. Bu iki sözleşme türü arasında iki önemli fark bulunmaktadır.

İlk fark; e-ticaret sözleşmelerinin elektronik araçlarla çevrimiçi olarak yapılması ancak mesafeli sözleşmelerde böyle bir zorunluluk olmamasıdır. Mesafeli sözleşmelerde sözleşme telefon, faks, mektup gibi çevrimiçi olmayan bir şekilde de yapılabilir. Tek önemli husus sözleşmenin mesafeli olarak kurulmasıdır. Dolayısıyla telefonla alışveriş yapıldığı zaman mesafeli sözleşme söz konusu olacakken çevrimiçi olarak yapılan sözleşmeler hem e-ticaret hem de mesafeli bir sözleşmedir.

Bu hususla ilgili olarak mesafeli sözleşme kavramı e-ticaret sözleşmesi kavramını kapsamaktadır.

İkinci fark ise mesafeli sözleşmelerin tüketici mevzuatı içerisinde yer almasından kaynaklanmaktadır. Mesafeli sözleşmeler tüketici mevzuatına dahil olduğu için alıcı taraf daima tüketicidir. E-ticaret sözleşmelerinde ise alıcı veya satıcı tarafın tüketici olma zorunluluğu yoktur.

Dolayısıyla alıcı tarafın tüketici olduğu B2C ya da C2C e-ticaret modelleri aynı zamanda da mesafeli sözleşmelerdir. Ancak alıcı tarafın tüketici olmadığı diğer e-ticaret modelleri olan B2B ya da B2G gibi modellerde mesafeli sözleşmeden bahsetmek mümkün değildir. Daha fazla bilgi için sitemizde yer alan “E-Ticaret Türleri” başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

Bu konuda ise e-ticaret sözleşmesi kavramı mesafeli sözleşme kavramını kapsayıcı niteliktedir.

Sonuç olarak e-ticaret sözleşmesi ile mesafeli sözleşme çoğu zaman örtüşmekle beraber yukarıda açıklanan sebeplerden ötürü ayrılmaktadırlar.

Etiketler

Benzer Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı