GirişimcilikHukukTicaret HukukuVergi Hukuku

Yeni Başlayanlar İçin Fatura

Fatura Nedir Türleri Nelerdir?

Fatura, genel olarak fatura sattığınız mallar ve yaptığınız hizmetler karşılığında düzenlemek zorunda olduğunuz bir belgedir. Yanlış veya eksik düzenlenmesi sonucunda her girişimci için birçok sorun ortaya çıkarabilecek olan faturalar hakkında detaylı bilgiye sahip olunması gerekmektedir. Faturanın ne olduğu herkesçe bilinmesine rağmen, nasıl düzenleneceği uygulamada pek bilinmemektedir. Bu yazımızda fatura hakkında genel olarak bilgileri bulabilirsiniz.

Satış tutarınızın 2017 yılı için 900-TL’nin altında kalması halinde, söz konusu satışı perakende satış fişi ya da ödeme kaydedici cihaz kullanıyor olmanız durumunda ödeme kaydedici cihaz fişi ile belgelendirmeniz mümkün olup ayrıca fatura düzenleme zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Sadece 900- TL’nin üzerinde olan satışlarınızda fatura düzenlenmelidir. Ancak 900 TL’nin altında dahi olsa bile fatura talep edilmesi durumunda fatura kesilmelidir.

Kullanacağınız faturaları Maliye Bakanlığı ile anlaşmalı bir matbaaya bastırabilir ya da hazır fatura ciltlerini noterde onaylatarak kullanabilirsiniz.

faturaörneği 212x300 - Yeni Başlayanlar İçin Fatura

Faturanın Özellikleri Nelerdir?

  • Ticari hayatta fatura delil niteliği taşır.
  • Talep edildiğinde verilmesi zorunludur.
  • Faturayı alan 8 gün içerisinde faturanın içeriğine itiraz etmediği takdirde içeriğin kabul edildiği varsayılır.

Ödeme Kaydedici Cihaz (Yazarkasa) Fişi Nedir?

İlgili vergi kanunları gereği nihai tüketicilere perakende satış yapıyorsanız bir ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorundasınız.

Ancak, internet üzerinden yapılan satışlar haricinde işyerinizden doğrudan müşteriye bir satış yapmamanız, satış bedellerini banka aracılığıyla veya elektronik yollarla almanız,

Kısacası e-ticaret yapmanız durumunda ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetiniz bulunmamaktadır. Sadece fatura kesmeniz yeterli olacaktır.

Fatura Türleri Nelerdir?

 

1. Açık ve Kapalı Fatura

Açık Fatura: Açık fatura, mal veya hizmet tesliminde müşterinin, mal veya hizmet bedelini faturanın düzenlendiği anda ödemeyip, sonradan ödeyecek olması durumunda düzenlenen faturadır. Açık faturada şirketinizin kaşesini ve imzanızı faturanın üst kısmına basmanız gerekmektedir.

Kapalı Fatura: Kapalı fatura, mal veya hizmet tesliminde müşterinin, mal veya hizmet bedelini, faturanın düzenlendiği anda ödemesinin yapılması durumunda düzenlenen faturadır. Kapalı faturada şirketinizin kaşesini ve imzanızı faturanın alt kısmına basmanız gerekmektedir.

2. Proforma Faturaproforma 242x300 - Yeni Başlayanlar İçin Fatura

Proforma fatura, teklif niteliği taşıyan bir fatura türüdür. Herhangi bir mali yükümlülük taşımaz. Ticaret ve Vergi Hukukunda “Proforma Fatura” ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Her firma Proforma faturayı kendi ihtiyaçlarına uygun şekilde düzenleyebilir. Ancak Proforma göndermek amacıyla asla resmi fatura kullanılmamalıdır ve fatura üstüne kesinlikle “Proforma Fatura” ibaresi eklenmelidir.

3. İrsaliyeli Fatura

İrsaliye, malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için düzenlediği ve malın taşındığı taşıtta bulundurulması zorunlu olan bir belgedir. irsallyeli 300x212 - Yeni Başlayanlar İçin FaturaFatura ve irsaliyeyi ayrı ayrı düzenlemek yerine her iki belgenin aynı belgede birleştirildiği “irsaliyeli fatura” adı verilen bir belge de kullanabilirsiniz. Hem fatura hem de irsaliye yerine geçen bu belgeleri de yine Maliye Bakanlığı ile anlaşmalı bir matbaaya bastırabilir ya da hazır irsaliyeli fatura ciltlerini noterde onaylatarak kullanabilirsiniz.

 

4. E-Fatura

efatura 300x239 - Yeni Başlayanlar İçin Fatura

Fiziki yazılı fatura ile aynı özelliklere sahip olan e-fatura son yıllarda oldukça popüler olan, elektronik yolarla düzenlenen ve çevrimiçi bir şekilde gönderilen bir fatura türüdür.

Etiketler

Benzer Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Kontrol Edin
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı