GirişimcilikKitlesel Fonlama

Crowdfunding (Kitlesel Fonlama) Tebliği Yayınlandı!

Tebliğe göre nasıl yatırım alabilirsiniz? Şartlar neler?

13 Ekim 2019’da Kitle Fonlaması Tebliği (Tebliğ)  yayınlandı. Daha önce yayınlamış olduğumuz ‘Crowdfunding Nedir?’ ve ‘Kitlesel Fonlama Kanunlaştı‘ adlı yazılarımızda kitlesel fonlamanın ne anlama geldiğini ve ülkemızdeki yasal dayanağının ne olduğunu açıklamıştık. Bu yazımızda ise kitlesel fonlamanın ülkemizde nasıl gerçekleşeceğine dair detaylı düzenlemeleri içeren Tebliğ’den ve Tebliğ’in getirdiklerinden bahsedeceğiz.

crowdfundıng 300x300 - Crowdfunding (Kitlesel Fonlama) Tebliği Yayınlandı!

Tebliğ neler getirdi?

  1. Tebliğ uyarınca, Kitle Fonlama Platformları(KFP)’nın Sermaye Piyasası Kurulu(SPK)’na başvurarak, SPK’nın KFP listesine girmeleri gerekmektedir.
  2. Yatırımcıların KFP’lere üye olması zorunlu tutulmuştur. Yatırımcı ve Nitelikli Yatırımcı ayrımı yapılmış ve yatırımcıların (nitelikli olmayan) yalnızca yıllık 20.000 TL yatırım yapabileceği öngörülmüştür.
  3. Gelelim yatırım alacak olan girişimlere yönelik şartlara;
    • Öncelikle yatırım alacak girişimin fon aktarılmasından önce şirket kuruluşunu gerçekleştirmiş olması gerekmektedir. Kuruluş işlemleri kampanya sonrasında gerçekleştirilebilir. Bunun için: Girişimci tarafından yürütülen kampanyalarda, kampanya süresinin sona ermesini takip eden doksan gün içinde girişim şirketi kurulmalıdır.
    • Ayrıca yatırımın şirket sermayesini artırma yoluyla gerçekleşmesi gerekmektedir. Artırılan sermaye sonucu çıkarılan yeni payların yatırımcıya verilmesi yoluyla olacaktır. (Bu paylar oydan yoksun olabilir)
    • Bir girişim ya da girişimci tarafından yılda en fazla iki kere fon toplanabilir(crowdfunding yoluyla). Toplanan fon her yıl SPK tarafından belirlenen tutarı aşamaz.
    • Mevcut kampanya süreci tamamlanmadan aynı girişim şirketi veya girişimci tarafından başka bir kampanya süreci başlatılamaz. Kampanya süreci en fazla 60 gün olabilir.
    • Yatırımcılar tarafından fon sağlamaya ilişkin emirlerini verildikleri andan itibaren 48 saat içerisinde hiçbir sebep gösterilmeksizin cayma hakkını kullanabilir.
    • 30 günlük süre; girişim şirketi tarafından kampanya süresinin sona ermesini takip eden otuz gün içinde toplanan fon tutarı kadar sermaye artırımı yapılır.
    • Toplanacak fonların hangi amaçlarla kullanılacağına ilişkin girişim şirketi veya girişimci tarafından bir raporun hazırlanması ve bu raporun kampanya süresinin başlangıç tarihi itibarıyla kampanya sayfasında yayımlanmış olması zorunludur.
    • Fon toplayacak girişimlerin:Teknoloji faaliyeti ve/veya üretim faaliyetinde bulunması ve son iki yıl içinde kurulmuş olması gerekmektedir.
Etiketler

Benzer Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı