HukukVergi Hukuku

Dijital Hizmet Vergisi Nedir?

Dijital Hizmet Vergisine ilişkin kanuni düzenlemenin yapılması ile şimdiye kadar internet aracılığı gelir elde edip vergi ödemeyen kişiler artık kapsama alındıklarını düşünmeye başladılar. Ancak dijital hizmet vergisinin muafiyete ilişkin maddelerinde yer alan Türkiye’de 20 milyon TL dünya genelinde ise 750 milyon avroluk sınırlar bu kişilere kapsamda olmadıkları düşüncesi yarattı. Dolayısı ile vergi ödememeye devam edebilecekleri düşüncesi yerleşti. Peki gerçek durum ne? Yazımızda incelemeye çalışalım.

dijitalvergi2 - Dijital Hizmet Vergisi Nedir?

Dijital Hizmet Vergisi Nedir?

Öncelikli Dijital Hizmet Vergisi, daha önceden internet aracılığı ile gelir elde eden ancak vergi ödemeyen kişileri kapsama alan bir vergi türü değil. Dijital hizmet vergisi eski vergi yükümlülükleri üzerine konulan yeni bir vergi türü.

Bu sebeple daha önceden internet aracılığı ile gelir elde eden kişiler zaten vergi ödemekle yükümlü olduklarından, Dijital Hizmet Vergisinden bağımsız biçimde zaten geçmiş dönem gelir elde edici faaliyetleri nedeni ile risk altındalar. Geçmişe dönük 5 yıllık süre içinde yapılacak bir vergi incelemesi ile ödenmeyen vergilerden cezalı biçimde sorumlu olduklarını unutmamaları gerekir.

Dijital Hizmet Vergisinin Mükellefleri Kimdir?

Dijital hizmet vergisinin ödemek zorunda olanlar ise; Türkiye’de elde edilen hasılatı 20 milyon Türk lirasından veya dünya genelinde elde edilen hasılatı 750 milyon avrodan fazla olan dijital hizmet sağlayıcılarıdır.

Vergiye tabi hizmetler; dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetleri, sesli, görsel veya dijital herhangi bir içeriğin dijital ortamda satışı ile bu içeriklerin dijital ortamda dinlenmesine, izlenmesine, oynanmasına veya elektronik cihazlara kaydedilmesine veya bu cihazlarda kullanılmasına yönelik dijital ortamda sunulması, kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamların sağlanması ve işletilmesi hizmetleri, kullanıcılar arasında bir mal veya hizmetin satılmasına veya satılmasının kolaylaştırılmasına yönelik sunulan hizmetler ve dijital ortamda dijital hizmet sağlayıcıları tarafından verilen aracılık hizmetleridir.

Vergi tabi kazancı ortaya çıkması için, hasılatın  mahiyet ve tutar itibarıyla kesinlik kazanmış olması yeterlidir. Ayrıca nakden tahsil edilmiş olması gerekmez.

Dijital hizmet sağlayıcılarını mükellef olup olmaması, faaliyetlerinin Türkiye’de bulunan iş yeri veya daimi temsilcileri vasıtasıyla gerçekleştirip gerçekleştirmemesi dijital hizmet vergisi mükellefiyetine tesir etmez.

Dikkat edilmesi gereken bir başka husus gerekli görülür ise hizmeti alanların, müşterilerin dahi verginin ödenmesinden sorumlu tutulmasına ilişkin düzenlemenin yapılabileceğidir. Kanunda “Mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, iş yerinin, kanuni ve iş merkezlerinin bulunmaması hâlleri ile gerekli görülen diğer hâllerde Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanlar ile işleme ve ödemeye aracılık edenleri verginin ödenmesinden sorumlu tutabilir.” Düzenlemesine yer verilmiştir.

dijitalvergi3 - Dijital Hizmet Vergisi Nedir?

Dijital Hizmet Vergisinin Oranı Nedir?

Dijital hizmet vergisi oranı %7,5’tir. Dijital hizmet vergisi, matraha oranın uygulanması suretiyle hesaplanır. Bu şekilde hesaplanan vergiden herhangi bir indirim yapılmaz.

Vergi hukuku ile ilgili sitede yer alan diğer yazılar için tıklayınız.

Etiketler

Benzer Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı