
Günümüzde Web Siteleri her türlü şirket için 7 gün 24 saat açık mağaza vitrinleri haline gelmiştir. Girişimlerin de müşteri tabanını arttırması için harika bir araç olarak kullanılan web siteleri en başarılı tanıtım araçlarının başlarında yer almaktadır. Bu yazımızda web sitesi performansı arttırmak için bazı tüyoları sizlerle paylaşacağız.
Öncelikle modern işletmeler için web sitelerinin önemini biraz daha açalım. 2023 yılı itibariyle dünya üzerinde 5.16 milyar insanın internete erişimi vardır, bu sayı dünya nüfusunun %64.4’lük bir kısmına karşılık gelmektedir. İşletmeler internet sayesinde potansiyel müşterileriyle doğrudan iletişim kurma ve ürünlerini veya hizmetlerini daha geniş kitlelere tanıtabilme olanağı bulurlar.
Başarılı şirket tanıtımı olanağının yanı sıra web siteleri ile işlerin çok daha verimli bir şekilde başarılmasına da olanak sağlanabilmektedir. Örneğin bir e-ticaret sitesi ile siparişlerinizi ve stoktaki ürün sayınızı takip edebilir, satış sürecinizi otomatikleştirebilir, müşteri hizmetleri işlemlerinizi bu kanalla sağlayabilirsiniz.
Web sitelerinin bir diğer önemli artısı da veri toplama ve analizi sayesinde hedef kitlenizi çok daha iyi tanımayabilirsiniz. Bu sayede pazarlama stratejinizi olabilecek en optimal hale getirme olanağı kazanmış olursunuz.
Web Sitesi Performansı Nedir?
Hız, güvenilirlik ve ölçeklenebilirlik bir web sitesinin performansını belirleyen temel özelliklerdendir. Web sayfalarının yükleme hızı, gezinme hızı, yanıt süresi ve düzgün çalışma sürekliliği gibi faktörler kullanıcılarda olumlu etki bırakarak daha iyi bir deneyim sunar. Bu da markanızın profesyonel imajını geliştirmenin yanı sıra web sitenizin etkileşimini arttırarak SEO’nuzu gözle görünür oranda iyileştirir.
Web Sitesi Performansınızı Arttırmak İçin 5 Öneri:
- Web sitesinin yüklenme hızını arttırarak hem kullanıcı deneyimini hem de arama motorlarındaki sıralamanızı arttırabilirsiniz. Sayfa boyutu azaltarak, resimleri sıkıştırarak ya da sunucu yanıt sürenizi düşürerek web sitenizi optimize edebilirsiniz.
- Web siteniz mobil uyumlu olmalıdır. Bu sayede kullanıcılar herhangi bir cihazdan rahatlıkla web sitenize erişim sağlayabilirler. Web sitenizin mobile uyumlu olup olmadığını mutlaka kontrol edin.
- Web siteniz mutlaka SEO dostu olmalıdır. Pazar araştırması yaparak anahtar kelimelerinizi optimize ederek meta açıklamaları ve başlıklar kullanarak URL’lerinizi optimize ederek web sitenizi SEO dostu bir site haline getirebilirsiniz.
- Kullanılmayan kodları kaldırarak gereksiz kod satırlarının varlığından kaynaklanan olumsuz etkilerden kurtulabilirsiniz.
- HTML, CSS ve JavaScript dosyalarını küçülterek (minify) performansınızı arttırabilirsiniz. Ayrıca optimize yazılmış JavaScript dosyaları da web sitenizin performansına olumlu etki sağlayacaktır.
- Webp gibi yeni nesil fotoğraf formatları kullanabilirsiniz.