
Bir önceki yazımızda yapay zekanın ne olduğundan, günlük ve kurumsal hayattaki kullanım alanlarından bahsetmiştik. (Bir önceki yazımızı okumadıysanız buraya tıklayabilirsiniz.) Şimdi ise oyunun kurallarını biraz daha değiştiriyoruz ve sadece yapay zeka uygulamalarından faydalanarak nasıl sıfırdan start-up kurulabileceğinden bahsedeceğiz. Evet evet yanlış okumadınız, sadece 7 adet yapay zeka uygulaması kullanarak start-up kurmak mümkün!
İlk Adım: Start-up Fikri
İşe ilk olarak bir start-up fikri ile başlıyoruz tabii ki. Diyelim ki aklınızda bir fikir var, fakat bu konuda yapıcı feedback ve dürüst yorumlara ihtiyacınız var. Durum böyle olunca ailemiz ve sevdiklerimizden dürüst geri dönütler almak ise bir hayli zor oluyor. Tam da bu noktada size AI destekli bir ticari danışmandan bahsetmek istiyoruz: ValidatorAI. Fikrinizin hangi kısımlarını güçlendirmeniz gerektiği ve nasıl işe yarar hale getireceğiniz konusunda tavsiyeler sunmak için tasarlanmış bir AI!
İkinci Adım: Girişime İsim Oluşturma
Yapay zekanın da yardımı ile fikrimizi güçlendirdik, şimdi sırada oldukça keyifli ama aslında bie o kadar da zahmetli bir kısım var: girişime isim bulmak! Okuyucular arasında eminim ki şirket kurma aşamasındayken isim bulma konusunda uzun mesailer harcamış olanlar vardır. Fakat artık zamanın ne kadar kıymetli olduğunu biliyoruz, bu yüzden size bir AI uygulaması daha öneriyoruz: NamingMagic. Bu uygulama sayesinde yalnızca isim önerileri almakla kalmayıp o ismin daha önceden kullanılıp kullanılmadığını da öğrenmek mümkün. Yapmanız gereken tek şey ise ürünü kısaca tanımlamak ve birkaç anahtar kelime belirtmek! Sonrasını bırakın AI uygulaması yapsın.
Üçüncü Adım: Logo Tasarımı
Start-up’ı biraz daha özelleştirmeye geldi şimdi sıra: firma logosu oluşturmak. Eğer sanatsal beceriniz yoksa, logo tasarımı için grafik tasarımcı bulmak zorundasınız, ki bu hiç de kolay bir görev olmayacaktır. Uzun bir mesai harcadıktan sonra şanslıysanız iyi bir logo tasarımına sahip olabilirsiniz, fakat bu iş için bu kadar zaman ve para harcamaya gerek var mı? Logoai sayesinde artık yok. Bu uygulama sayesinde, start-up adına, slogana, sektöre, renk ve yazı tipi stillerine göre saniyeler içinde sayısız logo tasarımına sahip olabilirsiniz.
Dördüncü Adım: Web Sitesi Kurulumu
Start-up fikrimiz var, ismimiz hazır, logomuz hazır, e haydi ne bekliyoruz, bu işi biraz daha somutlaştıralım ve işletmenize özel bir web site kuralım, hem de 30 saniye içinde! Yapmanız gereken tek şey durable sitesine girmek ve işletmenizle ilgili birkaç bilgi vermek. Start-up konumu, işin türü ve işletmenin adını yapay zekaya verin ve gerisini ona bırakın. Saniyeler içinde şirketinize özel bir web sitesine sahip olacaksınız, geriye ise yalnızca web sitesini logo ve fotoğraflarla özelleştirmek kaldı.
Beşinci Adım: İçerik Üretimi
Start-up ‘ımızı kurduğumuza göre gelin pazarlama ve satış metaryellerini hazırlamaya başlayalım. Ürün açıklamasında, sosyal medya gönderilerinin hazırlanmasında ve e-posta yazımında bir metin yazarının yardımına mı ihtiyacınız var? Aslında tek ihtiyacınız olan: craftly.ai. Bu yapay zeka sayesinde yaratıcılığınıza güvenme zamanınınız çoktan geldi. Ayrıca, bu site Forbes ve Meta gibi şirketler tarafından da metin yazarlığı için kullanılmakta.
Altıncı Adım: Görselleştirme
Pazarlama için metin yazarlığını hallettik, geriye bir şey daha kaldı: profesyonel fotoğraflar! Craftly.ai sayesinde özgün içerikler hazırlamış olabilirsiniz, fakat bu içerikleri profesyonel fotoğraflar ile görselleştirmedikçe web sitenizde ve sosyal medya hesaplarınızda istediğiniz ilgiyi göremeyebilirsiniz. Mokkerai ile ürününüzün fotoğraflarına istediğiniz arka planı ekleyebilir, ürününüzü pazarlamaya dakikalar içerisinde başlayabilirsiniz!
Bonus: Kurumsal Tanıtım Videosu Oluşturma
Bir işe başlamışken tam yapalım dediğinizi duyar gibiyim, evet haklısınız, reklam olmadan pazarlama olmaz. Şanslısınız ki Amazon ve BBC gibi şirketler tarafından da kullanılan synthesia ile yalnızca 15 dakikada profesyonel videolar oluşturmak mümkün. Bu site sayesinde profesyonel video ekipmanlarına ve aktörlere ihtiyaç duymaksızın reklam videosu oluşturabilir, zaman ve bütçenizden de büyük miktarda tasarruf sağlayabilirsiniz.
Sonuç olarak, elbette yapay zeka hiçbir şekilde insanın sahip olduğu yaratıcılığa ve yenilikçiliğe sahip olmasa da, start-up kurmak isteyenler için çok iyi bir yol gösterici olacaktır. Umarız ki bu yazımız iyi bir fikre sahip olup kendi girişimini kurmaya çekincesi olan herkesi cesaretlendirir.