SEO Nedir?
Dijital pazarlamada adını sıklıkla duyduğumuz SEO teriminin Türkçe karşılığı arama motoru optimizasyonudur. Google ve benzeri arama motorlarında web sitesi görünürlüğünü arttırarak organik trafik elde etmeyi amaçlamaktadır. SEO’nun nihai amacı ise yüksek alaka düzeyine sahip kaliteli içerik oluşturmak ve en iyi kullanıcı deneyimine olanak sağlayarak kullanıcıların arama ihtiyacını karşılamaktır. SEO faaliyetleri site içinde de dışında da gerçekleşebildiği için SEO “sayfa içi” ve “sayfa dışı” olmak üzere kategorilendirilebilir.
SEO genellikle şunları kapsamaktadır:
-Anahtar kelime araştırması
-Alakalı içerik oluşturma
-Optimizasyon
-Bağlantı oluşturma (Geri bağlantı ve dahili bağlantı)
SEO Neden Önemli?
Arama motorları her gün kullanıcılar tarafından milyonlarca kez kullanılmakta. Bu sebeple, oluşan bu trafikten yararlanmak da dijital pazarlama için hayati öneme sahip. Doğru anahtar kelime kullanımı ile arama sonuçlarında web sitenizin üst sıralarda yer alması ve böylece daha çok kullanıcı tarafından ziyaret edilmesi mümkün.
Arama sonucundaki ilk çıkan organik sonuç 10. Sırada yer alan organik sonuçtan 10 kat daha fazla tıklanma olasılığına sahiptir. Ayrıca, ilk üç sırada yer organik sonuçlar, tüm sonuçların aldığı tıklamaların yarısından fazlasını almaktadır.
Arama sonucu sıralamasını iyileştirmede önemli bir role sahip olan SEO da burada devreye giriyor. Daha iyi bir sıralamada olmak daha fazla web site trafiği, daha fazla müşteri ve marka bilinirliği demek. Bir diğer deyişle, SEO’nun ihmal edilmesi demek rakiplerinize teslim olmak demek.
SEO vs PPC
Arama motoru sonuç sayfaları (SERP) genelde iki tür sonuç yayınlarlar:
- Ücretli Sonuçlar: Web sitenizin bu kısımda yer alması için PPC reklamcılığından yani tıklama başına ödeme reklamcılığından faydalanmanız ve belirli bir miktar ödeme yapmanız gerekir.
- Organik Sonuçlar: Web sitenizin bu kısımda üst sıralarda yer alması için SEO stratejilerinden faydalanmalısınız.
“Neden PPC reklamcılığı ile ücretli sonuçlar kısmında yer almak yerine SEO stratejileri kullanarak üst sıralar için rekabet edelim ki?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Cevap ise çok basit, kullanıcıların büyük bir kısmı ücretli sonuçlar kısmında çıkan sayfaları görmezden gelerek organik sonuçlara odaklanır. Yani, PPC reklamcılığına para ödeyerek pasif bir kullanıcı trafiği elde etmek yerine SEO ile organik trafik elde edebilir ve daha fazla kullanıcıya ulaşabilirsiniz.
(SEO ile PPC reklamcılığın rakip olmadığını, birlikte çok daha etkili bir şekilde çalıştıklarını belirtmek isteriz.)
Arama Motorlarının Çalışma Prensibi
Her türlü arama motorunun ortak amacı kullanıcılarına iyi bir arama deneyimi yaşatmaktır, bu sebeple de en iyi sayfaları bularak bu sayfaları en üst sıralara yerleştirmesi gerekir.
Google çalışma prensibi şöyledir:
- Tarama: Bilgisayar programları kullanarak webi tarayarak yeni veya güncellenmiş sayfaları bulur.
- Dizin Oluşturma: Bulduğu bu sayfaları analiz ederek sayfaların ne hakkında olduğunu belirler ve Google Index’te depolar.
- Sonuçların Kullanıcıya Sunulması: Kullanıcılar arama motorunu kullandığında karşısına çıkacak sayfaların sıralaması için web sitelerin kaliteleri ve alaka düzeyleri Google tarafından belirlenir, ve buna göre SERP’te sıralanırlar.
SEO Çalışma Prensibi
-
Alakalı İçerik Oluşturma ve Doğru Anahtar Kelime Kullanımı
SEO’da ilk işiniz kullanıcıya alakalı içerik sunduğunuzdan emin olmaktır, çünkü Google ve diğer arama motorlarının nihai görevi kullanıcıların alakalı sonuçlara ulaşmasını sağlamaktır. Alaka düzeyi ayrıca kullanıcının arama amacını karşılamakla ilgilidir. Kullanıcıların dört tür arama amacı vardır, bunlar:
- Gezinme (ör. “spotify girişi”)
- Bilgilenme (ör. “spotify nedir”)
- Ticari (ör. “spotify incelemesi”)
- İşlemsel (ör. “spotify premium”)
Örneğin, “en iyi köpek maması” için arama yaparsanız, farklı türde köpek diyetleri veya ev yapımı köpek maması tarifleri hakkında makaleler görmek istemezsiniz. Her ikisi de konuyla alakalı olabilir, ancak arama amacınızı yerine getirmiyorlar. Google, diğer milyonlarca kullanıcının davranışına dayanarak, “en iyi köpek maması”nı ararsanız, köpek maması satın almak isteyeceğinizi biliyor. Bu nedenle Google, en iyi köpek maması ürünlerinin ürün sayfalarını veya incelemelerini sıralar (yani, arama amacı işlemsel veya ticaridir).
Alakalı içerik oluşturmak için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var, bunlar:
- Bir web sitenin alaka düzeyini anlayarak konusunu belirlemek için Google’ın kullandığı en temel yol o web sitede kullanılan anahtar kelimeleri analiz etmektir. Bu sebeple doğru anahtar kelime kullanımı çok önemlidir.
- Kullandığınız anahtar kelimeler için hangi sonuçların sıralandığını analiz ederek web sitenizin doğru ve alakalı içerik sağladığından emin olabilirsiniz. Anahtar kelime analizi yaparken açılış sayfalarından, ürün sayfalarından ve bilgilendirici gönderilerden faydalanabilirsiniz.
- Güncel içerik kullanımı oldukça önemlidir.
- Google tarafından sunulan sonuçlar konuma göre değişebilmektedir. Bu sebeple konumu da göz önünde bulundurmalısınız, özellikle de lokal bir işletmeyseniz.
Doğru anahtar kelime kullanma ve kaliteli içerik oluşturma SEO stratejisinin bel kemiğini oluşturmaktadır. Yüksek kaliteli içerik oluşturmak için ele alınan konunun kapsamlı ve orijinal bir şekilde açıklanması önemlidir. Ayrıca içeriğinizin okunabilirliği de yüksek olmalıdır. Kaliteli içerik için bir diğer önemli kısım ise içerikte kullanılan bilgilerin güvenilir ve doğru olmasıdır. Çünkü Google için uzmanlık, yetkinlik ve güvenilirlik (E-A-T) çok önemlidir.
SEO ile web sitenizin taranabilirliğinin ve endekslenebilirliğinin sağlanmasının yanı sıra SEO, web sitenizin kullanılabilirliği için önemli olan bazı standartların karşılandığından da emin olur. Bu standartlar:
- Web sitenizin bazı güvenlik kriterlerini sağlaması gerekir, SSL sertifikasına sahip olmak gibi.
- Açılış hızı yüksek olan sayfalar arama motorlarında daha üst sıralarda sıralanırlar, bu şekilde daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlarlar. Bu sebeple web sitelerinin sayfa hızlarının yüksek olması çok önemlidir.
- İçeriğinizin mobil cihazlardaki performansını değerlendirerek mobil uyumluluğunu sağlar.
- Web sitenizin kullanım kolaylığı da bir başka önemli noktadır. Kullanıcılar tarafından aranan her şeyin web sitede hızlıca bulunması için web siteleri takip etmesi kolay olacak şekilde düzenlenmelidir
Geri Bağlantı (Backlink) Oluşturma
Sitenizin güvenilirliğini denetlemek için arama motorları çeşitli sayfa dışı sinyaller kullanır. Bu sinyallerden en güçlüsü ise geri bağlantılardır (backlink). Geri bağlantı, bir sitenin bağlantısının harici bir siteye yerleştirilmesidir. Geri bağlantılar arama motorları için güven oyu işlevi görmektedir. Bu sebeple geri bağlantıyı bir web sitesinin başka web siteleri tarafından önerilmesi gibi düşünebilirsiniz.
Web siteniz ne kadar çok yüksek kaliteli bağlantı alırsa sayfanızın Google gözündeki otoritesi de o kadar yükselir. Böylece web sitenizin daha üst sıralara yerleşme ihtimali artar. Bu sebeple de bağlantı oluşturma yani web sitenize geri bağlantı alma SEO’nun önemli bir parçasıdır.
Web sitenize geri bağlantı oluştururken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli kısım niteliğe odaklanmaktır. Düşük kaliteli 100 sayfadan alınan 100 adet geri bağlantıdansa yüksek kaliteli tek bir sayfaya ait geri bağlantı web sitenize çok daha fazla otorite sağlayacaktır.
Dahili Bağlantı (Internal Link) Oluşturma
SEO uygulamalarından bir diğeri ise dahili bağlantı kullanımıdır. Dahili bağlantı (internal link) kullanımı ile web sitenizin bir sayfasından diğer sayfasına bağlantı verebilirsiniz. Web sitenizde dolaşım kolaylığı sağlayan dahili bağlantıların doğru kullanımı ile kullanıcı deneyimine büyük önem veren Google gözünde otorite kazanabilirsiniz.
SEO yolculuğunuza başlarken SEO’nun uzun vadeli bir oyun olduğunu unutmayın. SEO sonuçları hemen ortaya çıkmaz, genellikle sonuç alabilmek için çaba gösterilmesine ve zamana ihtiyacı vardır. Ayrıca SEO ile işinizin hiçbir zaman bitmeyeceği de aklınızın bir köşesinde bulunsun. Arama motoru optimizasyonu devamlı bir süreçtir, her zaman gelişmeye devam etmeniz gerekir. Son olarak, etkili bir SEO stratejisi oluşturmak için hedef kitlenizi iyi tanımanız da çok önemlidir.