MutfakYazılım

Framework Nedir? En Sık Kullanılan Framework’ler Nelerdir?

Ciddi bir zaman ve maliyet tasarrufu: Framework'ler!

Framework Nedir?

Framework’ler, yazılım geliştirme sürecinde geliştiriciye belirli görevleri yerine getirmek amacıyla araçlar ve kütüphaneler sağlayan önceden belirlenmiş yapılardır. Bu araçlar sayesinde geliştiriciye kod yazımı, veri tabanı yönetimi, güvenlik, kullanıcı arayüzü oluşturma gibi işlemlerde büyük kolaylık sağlanması amacıyla oluşturulmuşlardır.

 

web geliştirme 1 - Framework Nedir? En Sık Kullanılan Framework'ler Nelerdir?

Ciddi bir zaman ve maliyet tasarrufunun yanı sıra framework’ler sayesinde daha standart bir geliştirme yöntemi, tasarım kalıpları, kod yapısı ve genel bir mimari sağlanmış olunur. Ayrıca çoğu framework açık kaynaklıdır ve bir çok geliştirici tarafından kullanıldığından herhangi bir sorunuz olduğunda başvurabileceğiniz kaynaklar da sağlanmış olur.

 

web geliştirme 2 - Framework Nedir? En Sık Kullanılan Framework'ler Nelerdir?Geliştiricilerin tercihlerine, projenin ihtiyaçlarına ve yazılım uygulamasının özelliklerine göre kullanacağınız framework’ü seçebilir ve rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Bazı Popüler Web Geliştirme Framework’leri:

 

 

  • React.js: Facebook tarafından geliştirilmiş bir framework’tür. Özellikle Single Page uygulamaları için tercih edilen ve bunun için ideal bir yapıya sahip olan React.js, kullanıcı arayüzü oluşturmak için bir JavaScript kütüphanesi ve bileşen tabanlı bir yapı sunar.
  • AngularJS: Google tarafından geliştirilmiş olup aynı React.js gibi genellikle Single Page uygulamalar için kullanılmaktadır. MVC yapısı ve hızlı geliştirme özellikleri sunmasından dolayı sıklıkla tercih edilen bir framework’tür.
  • Vue.js: Geliştiriciler tarafından sıkça tercih edilen açık kaynaklı bir JavaScript framework’üdür. Hızlı bir şekilde, ölçeklenebilir, performanslı ve esnek olması sayesinde arayüz programlamada kullanılır.
  • Django: Python dilinde yazılmıştır. Güçlü Object-Relational Mapping sistemi sunmasıyla bilinir. Ayrıca hızlı bir kullanım ve hızlı prototipleme özellikleri sunmaktadır.
  • Ruby on Rails: Süratli geliştirme süreci sağlayan Ruby dilinde yazılmış bir framework’tür. RESTful API entegrasyonu ve MVC yapısı özellikleri sunmaktadır.
  • Laravel: PHP dilinde yazılmış bir web frameworktür. Kullanım kolaylığıyla öne çıkmaktadır. Hızlı ve güvenli bir geliştirme süreci sunmaktadır. MVC yapısı ve ORM sistemi özellikleri vardır.web geliştirme 3 - Framework Nedir? En Sık Kullanılan Framework'ler Nelerdir?

Bu yazımızda web geliştirme için kullanılan onlarca framework içerisinden en çok tercih edilen birkaç tanesini sizler için derledik. Statista’nın verilerine göre 2022 yılına kadar geliştiriciler tarafından en çok kullanılan framework’ler aşağıdaki gibidir.

 

worldwide developer survey most used frameworks web - Framework Nedir? En Sık Kullanılan Framework'ler Nelerdir?

 

Find more statistics at Statista

 

Etiketler

Benzer Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Kontrol Edin
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı