Hazine Müsteşarlığı’nın ülkemizde melek yatırımcılık sistemine ilişkin olarak aylık gelişmelerin kamuoyu ile paylaşılması amacıyla düzenlediği “Bireysel Katılım Sermayesi Sistemi İlerleme Raporu” isimli çalışmaları vardır. Bu raporlarda genel olarak melek yatırımcılara ilişkin istatistiki verilerden ve akredite edilen Melek Yatırımcı Ağları tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerden bahsedilmektedir.
Hazine Müsteşarlığı’nın resmi sayfasında yayınlanan 2017 yılına ilişkin en son rapora göre 2012 yılından bu yana, son 5 yılda, ülkemizdeki toplam lisanslı melek yatırımcı sayısı 424’tür. Farklı bir deyişle şu ana kadar Müsteşarlık tarafından 424 melek yatırımcıya lisans verilmiştir.
Lisans verilen melek yatırımcıların illere göre dağılımını gösteren aşağıdaki grafiğe bakıldığında, her 4 yatırımcıdan 3’ünün İstanbul’da olduğunu söyleyebiliriz. Buna paralel olarak da raporun ilerleyen bölümde belirtildiği üzere girişimcilerin yatırım başvurularının %93’ü İstanbul’da yapılmıştır. Ülkemizde akredite edilmiş Melek Yatırım Ağlarına bakıldığında da bu durumun normal olduğu görülecektir. (Ülkemizdeki ağlar için tıklayınız.)
Tabloda da görülebileceği üzere melek yatırımcıların çoğu İstanbul’dan çıkmıştır. Bu da aslında birçok teknopark ve üniversiteyi bünyesinde barındıran Ankara, İzmir ve Eskişehir gibi şehirlerde sistemin verimli olarak kullanılmaya başlamadığını göstermektedir.
Rapora göre melek yatırımcıların çoğunluğu büyüme potansiyeline bağlı olarak yüksek getiriyi başvuru sebebi olarak belirtmiştir. Aynı zamanda neredeyse hepsi sağlanan vergi desteğinin melek yatırımcı olmalarında çok etkili bir faktör olduğunu belirtmiştir. Melek yatırımcılara sağlanan vergi desteği ilgili olarak sitemizde yer alan “Melek Yatırımcılara Sağlanan Devlet Desteği Nedir? ” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Yine rapora göre melek yatırımcılığa başvuranların neredeyse hepsinin lisans ve üzeri eğitime sahip olduğu görülmektedir.
Yatırım yapılan şirketlerin çalışan sayısına bakıldığında %93’lük bir oranla mikro işletmelere (on kişiden az yıllık çalışan istihdam eden işletmeler) yatırım yapıldığı görülmektedir. Zaten ülkemizde melek yatırımcılığın düzenlediği Yönetmelik hükümleri gereğince melek yatırımcıların devlet desteğinden yararlanabilmesi için sermaye koydukları şirketin en fazla 50 çalışanı bulunması gerekmektedir.
Ülkemizde melek yatırım başvurularının sektörlere göre dağılımı ise aşağıdaki grafikteki gibi olmuştur. Grafikte net bir şekilde görüldüğü üzere başvuruların yarısı yazılım ve uygulama geliştirme üzerinedir. Yazılım sektörünü ise e-ticaret ve veri tabanı faaliyetleri takip etmiştir.
Bu yazımız Hazine Müsteşarlığı’nın resmi sayfasından yararlanılarak 2017 yılı ikinci çeyreğine ilişkin raporuna istinaden hazırlanmıştır. Hazine Müsteşarlığı tarafından BKS İlerleme Raporları hazırlandıkça sitemizde okuyucularımızla paylaşılacaktır.
Melek yatırımcı bulmak İstanbul dışında yaşayanlar için imkansız gibi bir şey ne yazıkki. Düzgün ve tarafsız bir platform üzerinden online olarak yatırımcılara derdimizi anlatabilsek keşke.
Erkan Bey, maalesef yorumunuzda haklısınız. Her konuda olduğu gibi bu konuda da İstanbul’da bir yığılma mevcut. Ancak amaçlarımızdan biri de; Ankara’da ve diğer şehirlerde girişimcilik ekosisteminin gelişmesi. Bunun için yakında yeni iş birlikleri ve oluşumlar ile karşınızda olacağız. Lütfen takipte kalın