Daha önceki “Melek Yatırımcı Kimdir” ve “Venture Capital Nedir” başlıklı yazılarımızda melek yatırımcılık ile venture capital kavramlarını açıklamıştık. Peki bu iki yatırımcılık türü arasındaki farklar nelerdir?
Melek yatırımcılar ile risk sermayedarları da denilen girişim sermayesi yatırımlarının arasında temel olarak beş farklılık bulunmaktadır. Bunlar:
1. Yatırım Miktarı:
Melek yatırımcılara risk sermayedarlarına oranla daha küçük yatırımlar sağlamaktadır. Buna ek olarak melek yatırımcılar ile risk sermayedarlarının yatırımdan bekledikleri geri dönüşler de farklılık arz etmektedir. Şöyle ki; melek yatırımcılar genelde 25.000 ila 300.000 USD arasında yatırım yaparken risk sermayedarlarında ise bu rakam milyon dolarlara çıkabilmektedir. Yatırım miktarı arttıkça geri dönüş beklentisi de azalmaktadır. Örneğin 50.000,00 Dolar yatırımda bulunan bir melek yatırımcı yatırımından %100 kar beklerken yatırım miktarı arttıkça bu oran %20lere kadar düşmektedir.
2. Profesyonellik:
Risk sermayedarlığı yatırımcılığı bir meslek olarak ele alırlar ve sürekli olarak bu işi sürdürürler. Melek yatırımcılar ise profesyonel olabilecekleri gibi amatör ruh ile yatırımda bulunan kişiler de olabilirler.
3. Yatırımın Kaynağı:
Melek yatırımcılar bir startupa ayırdıkları yatırımı kendi kazanımları ve birikimleri üzerinden sağlamaktadır. Buna karşın risk sermayedarları ise emeklilik yatırımları, birey ve şirketler gibi farklı paydaşların bir araya getirdiği fonları yöneterek yatırımda bulunurlar. Dolayısıyla melek yatırımcılar yatırımı direkt olarak kendi ceplerinden yapmakta iken girişim sermayesinde ise toplanan fonların yatırıma dönüştürülmesi ve bu sürecin yürütülmesi işi söz konusudur.
4. Yönetim Şekli:
Girişim sermayeleri yatırım yaptıkları her bir startup için bir kurul oluştururlar. Bu kurul sermayeyi sağlayan kişilere karşı sorumlu olarak startupı denetlemekte ve yeri geldiğinde müdahale edebilmektedir. Melek yatırımcılıkta ise yatırımcı girişimcinin ortağı ve mentörü olarak girişimcinin alacağı her kararda girişimciye destek olacaktır.
5. Manevi Beklenti:
Melek yatırımcı olmayı seçenlerin büyük çoğunluğu sadece maddi değil aynı zamanda manevi tatmin beklentisi içinde de bulunan kişilerdir. Dolayısıyla bir girişime yardım etmek ve o girişimin büyüdüğünü, kurumsallaştığını izlemek isteyen melek yatırımcılar şirket yönetiminde de aktif rol almak istemektedirler. Buna karşın girişim sermayesi yatırımcıları ise yukarıda da bahsettiğimiz üzere daha profesyonel bir yaklaşım sergilemektedirler.
Sonuç olarak bir girişimci bu farklılıkları göz önünde bulundurarak kendilerine melek yatırımcılığın mı yoksa girişim sermayesi yatırımcılığın mı daha uygun olduğuna karar vermeli ve buna göre hareket etmelidir.