Girişimci DestekleriGirişimcilikMutfak

TÜBİTAK 1512 Sunum Taktikleri

TÜBİTAK 1512-200.000 TL Hibesi

Önceki tarihli “TÜBİTAK 1512-BİGG nedir?” başlıklı yazımızda bu hibenin ne olduğu ve ön eleme süreci anlatılmıştı. Şimdi ise TÜBİTAK 1512 ön eleme sürecini geçmiş ve sunum günü bekleyen veya bir sonraki TÜBİTAK çağrısına katılacak olan girişimci adaylar için, bu süreçte size hibeyi almaya sağlayacak en önemli adım hakkında bilgilerimizi paylaşmaya çalışacağız.

Sunum olayını dört aşamada detaylıca inceleyelim.

SUNUM ÖNCESİ 

Bir önceki yazımızda, başvurduğunuz yardımcı kuruluşun, sunum aşamasına kadar sizin ve fikrinizin gelişim sürecini anlatmıştık. Başlangıçta bir tohumdunuz, büyüdünüz, yeşerdiniz ve çiçek açma vaktiniz geldi. Sürecinizdeki bu meyve verme aşaması, yani süreçteki son aşamamız, TÜBİTAK sunumu diyebiliriz. Sunum öncesi taktikler, nefes egzersizleri, ses açma olayları vs. bunların hepsini çeşitli sitelerden okuyabilir veya izleyebilirsiniz. Bunları sunumunuzdan önce yapın fakat bunların iyi hazırlanmış bir sunumda faydalı olacağını unutmayın. Sunumda bir jüri nasıl etkilenir? 5 dakikalık sunum nasıl etkili geçirilir? Bu sorular için sunum öncesi hazırlık sürecini biraz açalım. 

Sunumunuzdan önce iş fikrinizle ilgili sağlam dokümanlara sahipsiniz ve iş fikriniz gelecek vaad ediyor. Bu iddiamızda ciddiyiz çünkü siz yardımcı kuruluşun yapmış olduğu ön eleme sürecinden başarıyla geçtiniz. Bu nedenle öz güveniniz yerinde olsun, şimdi bu süreçte elde ettiğiniz bilgilerinizi, 5 dakikalık sunumunuza yedirelim. Sunum için jüriye anlatmanız gereken ve jürinin sizden beklediği 4 temel nokta var. Bunlar;  üzerine eğilmiş olduğunuz ve çözmek istediğiniz sorun nedir, bu soruna hangi metotla nasıl bir çözüm getirdiniz, pazar payınız nedir ve son olarak ilerideki yıllarda planladığınız iş planı hedefleriniz nelerdir. Bu maddeleri kısaca açarak sunumunuzu oluşturmanız gerekmekte. 

Sunumunuz Nasıl Olmalı?

PowerPoint sunumunuzun anlaşılır, az yazılı, bol animasyonlu ve görselli yani profesyonel bir sunum olmasında fayda var. Bu konuda Pitch Sunum tekniklerini incelemenizi tavsiye ederiz. Bu teknikle, PowerPoint ’in bize sunduğu ve hiç kullanmadığımız etkili araçlarından faydalanabilirsiniz. Sunum öncesi, bol prova yaparak 5 dakikayı aşmayan sunumlar hazırlayın, eğer bu süreç içinde bir prototipiniz varsa götürebilirsiniz ancak sunum sırasında amacınızın bu ön prototipi son ürün haline getirmek olduğunu belirtmeyi unutmayın aksi taktirde prototipi tamamladığınızı düşünerek hibe verilmesini kabul etmeyebilirler.

Girişiminizi Tanıtmak için El Afişleri Hazırlamayı Unutmayın!

Mümkünse üzerine eğildiğiniz sorun ve sağladınız çözümü anlatan bir el afişi hazırlayabilirsiniz. Sunumunuza başlamadan önce jüriye hazırladığınız el afişlerini dağıtabilirsiniz böylece, sunum öncesi artı puan alabilirsiniz. Yine süreç içinde ürününüzü pazarlama sürecinde önceden anlaştığınız bir müşteriniz veya bir çözüm ortağınız varsa, bir niyet mektubu rica edin, mektubu hem sunumunuza koyun hem de birer adet çıktısını alarak jüriye verin, böylece iyi hazırlanmış bir girişimci izlenimi vermiş olursunuz.

Sunum sırasında bahsedemediğiniz fakat sizin için önem arz eden bir konu veya görsel var ise slaytınızın sonuna ek slaytlar olarak ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde, jürinin size yönlendirebileceği muhtemel soruların cevaplarını da ek slaytlarınıza ekleyebilirsiniz.

Nasıl Giyinmelisiniz?

Giyim konusuna gelirsek, giyiminiz profesyonel olsun, iyi hazırlanmış bir sunumun, iyi bir giyimi hak ettiğini unutmayın. Sunumdan önce hazırlık amaçlı, TED Talks benzeri videoları izleyebilirsiniz. Ayrıca, Steve Jobs’ un lansman videolarını da izleyebilirsiniz, onun rahatlığı ve özgüveni size ilham verebilir. ? Provalarınızı yaparken, tane tane konuşmaya, jest ve mimiklerinizi kullanmaya, sunum sırasında göz teması kurmaya ve en önemlisi 5 dakikayı geçmemeye dikkat edin. Artık sunuma hazırsınız.

SUNUM

sunum - TÜBİTAK 1512 Sunum TaktikleriSunum gününüzü ve saatini kaçırmayın. Sunumdan en az 45 dk önce orda olmaya özen gösterin. TÜBİTAK sunum yapacak adayı sunum sırasını beklemek üzere bir salona alıyor. Bu sürede bazı girişimciler sunumunda çeşitli değişiklikler yapabiliyor. Son revizyonunuzun bu kısma kalmamasını tavsiye ederiz, sizi heyecanlandırmakla kalmaz sunum sırasında herhangi bir aksiliğe de neden olabilir.

Artık sıra sizde, sunum yapacağınız salona girdiniz, gülümseyin, ilk izlenim çok önemli, rahat ve profesyonel bir girişimci izlenimi verin. Hazırladıysanız el afişlerinizi, niyet mektuplarınızı sunuma başlamadan önce dağıtın, prototipinizi sunum sırasında gösterebileceğiniz bir masaya koyun ve artık gönül rahatlığıyla sunumunuza başlayabilirsiniz. Sunum sırasında rahat olun, gerilmeyin, söylemesi kolay olabilir diyebilirsiniz, ancak inanın karşınızdaki jüri de bu özelliklere sahip bir girişimci adayı görmek istiyor.

SORU – CEVAP

1512 sunumu 1 300x225 - TÜBİTAK 1512 Sunum Taktikleri

Sunumunuz öyle ya da böyle bitti, şimdi sıra geldi geldi soru-cevap kısmına. Bu kısımda şunu belirtmek isteriz. Jüri siz sunumunuzu yapmadan önce PRODİS’ e girdiğiniz iş planınızı okuyor, yani jüri size ve iş planınıza aşina. Bu sebeple sizinle ve iş planınızla ilgili akıllarında herhangi bir soru varsa bu kısımda yönlendireceklerdir. Soru cevap kısmından korkmayın, bu kısımda iş fikrinize ait 5 dakikalık sunumda söyleyemediklerinizi detaylıca anlatabilir, ek slaytlar koyarak fikrinizi daha da açabilirsiniz. Bu kısımda size gelen sorulara güler yüz ve samimiyetle cevap verin, ters cevaplara veya sorularla da karşılaşabilirsiniz, çizginizi bozmadan devam edin. Bu kısımda, ekibinizden bahsedip, ilerideki hedeflerinizi daha da açarak bu işi yapabileceğinizi jüriye ispatlayın. Tabii bir de soru gelmeme olasılığı var ki buna da hazırlıklı olun.

SUNUM SONRASI

tubitak 1512 sunum sonrasi - TÜBİTAK 1512 Sunum Taktikleri
Tübitak 1512

Artık derin bir oh çekebilirsiniz, bütün süreci tamamladınız. Şimdi sıra sonuçları beklemede. Bir önceki yazımızda da belirttiğimiz üzere, bekleme aşaması en az 1 ay sürüyor. Bu aşamada siz işinize ve fikrinize odaklanın, inanın kazanacağınız hibe bir yana, sürecin bu aşamasına gelmek bile size ve hayalini kurduğunuz iş fikrinize çok şey kattı. İş planınızı ayakları yere basacak şekilde kurguladınız ve bu süreçte birçok mentörle tanışıp çevre edindiniz. Sonuç her ne olursa olsun kazanımlarınızın farkında olun çünkü sizi farkındalıklarınız başarıya ulaştıracak.

Etiketler

Benzer Makaleler

2 Yorum

  1. Öncelikle bu aydınlatıcı yazı için çok teşekkürler. Süreç çok güzel anlatılmış. Okurken neler olabileceğini hayal edebileceğim kadar ayrıntılı bir yazı. 1512 sürecinin belki de en korkunç kısmı artık o kadar da korkunç görünmüyor.
    Tekrar teşekkürler 😀

    1. Yorumunuz için teşekkür ederiz. 1512 ile ilgili olarak yazılarımızın devamı gelecek, takipte kalın 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı