
“Pivot”, startup dünyasında çok kullanılan bir terimdir. Başlangıçtaki iş modeliniz çalışmıyorsa (ve bu çok sık gerçekleşebilmektedir) iş planınızı tamamen değiştirebilir ya da iş planınızdaki bazı eksiklikleri giderebilirsiniz.
Girişimler, varlıklarını ve yeteneklerini yeniden gözden geçirerek, müşteri sorunları ve feedbackleri hakkında daha geniş düşünerek başlangıçtaki hayallerinin dahi ötesine geçebilirler. Pivot etmek ürün gamını değiştirmek, hedef müşteri kitlesini yeniden belirlemek gibi nispeten küçük değişiklikler olabileceği gibi, sektör değiştirmek gibi önemli bir değişiklik olarak da karşımıza çıkabilir.
Önemli olan bir girişimcinin girişiminin ilk zamanlarında müşteri sorunlarını, feedbacklerini iyi tahlil etmesi ve zamanında müdahale etmesidir. Aksi halde girişim başarısızlıkla sonuçlanabilir. Pivot etmek kısacası bu başarısızlığı engelleme çabasıdır. Bazı girişimlerin birden çok kez pivot ettiği de düşünülecek olursa her girişimci değişime ve yeniliğe açık olmalı ve girişimini iyi inceleyerek doğru zamanlarda gerekli değişiklikleri yapabilmelidir.
Örneğin, bir e-ticaret siteniz varsa ve müşterileriniz ilk siparişten sonra tekrardan sizi tercih etmiyorsa ya ürün gamınızda değişiklik yapmalı, ya da pazarlama metotlarınızı güncellemeniz gerekebilir. Burada girişimi konusunda en iyi bilgiye sahip olan girişimci öz eleştiri yapabilmeli ve geç kalmadan gerekli değişiklikleri yapabilmelidir.
Pivota verilebilecek en güzel örnek, -belki de sosyal medya tarihindeki en başarılı pivot olan- Odeo’nun Twitter’a dönüşmesidir. Odeo, başlangıçta insanların podcast’leri bulabileceği ve abone olabileceği bir ağ olarak kurulmuştu. Ancak iTunes’un podcast işini ele geçirmeye başlamasıyla Odeo’nun başarısızlıkla sonuçlanacağı kuruları tarafından farkedildi. Kurucular, sert bir değişiklik yapmaya karar verdiler şu anda herkesin neredeyse herkesin kullanmakta olduğu mikro blog platformu ortaya çıkmış oldu.