İnternet sitelerinin sayılarının hızla arttığı bu dönemde, artık web sitesi sahiplerinin aklında “Web sitemin performansını, etkileşimini maksimuma nasıl çıkarabilirim?”, “Web sitem üzerinde yaptığım geliştirmeler kullanıcıdan nasıl bir dönüş alıyor?” soruları oluşmaya başladı. Eğer sizin de web sitesi ya da mobil uygulamaya sahip bir startupınız var ise; müşterilerinizin fikirleri sizin için oldukça önemli olmalıdır. İşte bu yüzden yaptığınız en ufak geliştirmede bile, müşterilerinizin geri dönüşünü, olumlu ya da olumsuz, almak için A/B testine başvurabilirsiniz.
Peki Nedir Bu A/B Test?
A/B testi, iki farklı etkenin, web ögesinin, karşılaştırılarak hangisinin daha iyi performans gösterdiğini bulmak için kullanılan yöntemdir. Bu etkenler; butonlar, yazılı/görsel içerikler, satış veya giriş sayfaları olabilir. Yapılan bu A/B testleri ile şirketler yapılan geliştirmelerin kullanıcı üzerindeki etkisini istatiksel olarak elde ederler.
Kullanıcıyı tanıma, A/B testinin asıl amaçlarından biridir ve bu konudaki etkisi yadsınamayacak derecede fazladır. Bundan dolayı da, sonraki testleri oluşturmak içinde önemli bir kaynak haline geliyor. Testleri kurgularken; “Bunu denemeye gerek yok ” dediğiniz ufak detayları ya da size saçma gelen fikri bile bazen testlerinizin içine eklemeniz gerekebilir, çünkü kimi zaman size mantıklı gelmeyen geliştirmeler enteresan sonuçlar verebiliyor.
Nelere Dikkat Edilmeli?
A/B testi yaparken nelere dikkat etmelisiniz kısmına gelirsek, öncelikle testleri yaparken aceleci olmamalısınız. Doğru sonuçlar almak için testinize yeterli zamanı tanımalısınız. Teste başlamadan önce değişimi yapacağınız metriğin şu andaki dönüşüm oranı, sayfanın günlük ziyaretçi sayısı, beklenen tahmini iyileşme yüzdesi gibi bilgileri tutmalısınız. Test anında yeteri kadar dönüşümü aldığınızdan emin olun ve testiniz sonlandığında elinizdeki verilerin analizini yapın. A/B testler sonucunda olumlu çıkan özellikler kadar olumsuz sonuç veren özelliklerde oldukça önemlidir. Bu kaybeden testlerin de analizi yapılarak neden kaybettiklerini anlayıp, yeni testlerin temelini oluşturmalısınız.
Mesela..
Şimdi daha iyi anlamak için bir de örnekle açıklayalım bu testi. E-ticaret sitelerinin sıklıkla kullandığı bir test yöntemi olduğu için örnekte onun üzerinden gidelim. Diyelim ki bir e-ticaret sitesi kurdunuz ve sitenizdeki “Satın Al” butonunda bir değişiklik yapmak istiyorsunuz. Yeşil ve kırmızı renkli butonlar arasında bir seçim yapacağınızı varsayalım. Kullanıcıların %50 ‘sinin yeşil butonu, geri kalan %50’sinin de kırmızı butonu görüp, hangisine ne kadar tıklandığı verisine erişmeye çalışacağız. Belirli bir süre boyunca bu testi uyguladıktan sonra ortaya çıkan verilere bakıldığında kırmızı “Satın Al” butonuna %10, yeşil butona %5 tıklanmış olsun. Bu durumda, “Satın Al” butonu kırmızı olarak yayınladığında site daha çok verim alır, dönüşüm oranları bu küçücük değişiklik sayesinde artış gösterir. Kullanıcıya direkt olarak yeşil butonu mu, kırmızı butonu mu kullanmak istersin diye sormaktansa; kullanıcının bu seçenekleri kullanmasını izlemek ve çıkan verileri optimize etmektir A/B testi.
Bu yazımızda web siteleri üzerinde yapabileceğiniz A/B testlerinden bahsettik, ama bu test sadece web siteleri üzerinde değil, mobil uygulamalarda, pazarlama kampanyalarının içeriğinde de kullanılabilir. Yazımızı A/B testi yapmak için kullanabileceğiniz araçlardan bazılarını vererek sonlandırıyoruz:
Teşekkürler güzel ve acıklayıcı anlatımınız için ????
Biz teşekkür ederiz 🙂
Çok yalın ve açıklayıcı bir yazı olmuş,favorilerime ekleyeceğim muhakkak…tebrik ederim ve yazılarınızın devamını merak ile bekleyeceğim.
Yorumunuz için çok teşekkürler bu tarz içerik paylaşımlarımız devam edecektir.
Stajyer akradasima basarilar diliyorum.. 😉
Muhteşem bir yazı olmuş !!