LinkedIn, profesyonel insanların ve iş dünyasının kullandığı bir sosyal ağ olarak tanımlanabilir. Dünya üzerinde 500 milyondan fazla üyesi bulunmaktadır. LinkedIn kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı maddeleri sıraladım. Umarım yardımcı olur.
1. LinkedIn üzerinden birinin profilini ziyaret ederseniz (üye girişinizi yapmışken) o kişiye bunun bildirimi gidecektir. Bildirimde sizin adınız da belirtilir. Eğer bunun olmasını istemiyorsanız gizli mod kullanmalı – ki bu durumda siz de kendi profilinizi ziyaret eden insanları görüntüleyemezsiniz – ya da Premium üyelik almalısınız. Premium üyeliklerin avantajı çok, ancak fiyatlarının biraz pahalı olduğunu belirtmekte yarar var.
2. Tanımadığınız kişilere bağlantı isteği gönderecekseniz, istek içerisine not eklemeniz tavsiye edilir. Çok nadir de olsa bazı kişiler, tanımadığı profilleri amaçlarını bilmeden bağlantıları arasına eklememektedir. Eklediğiniz bağlantı sizi reddederse, tekrar ekleyerek rahatsız etmeyin.
3. LinkedIn profiliniz profesyonel bir imaj yaratmalı. Fotoğrafınız vesikalık ya da resmi duruşa sahip olmalı. Yaratacağınız kimlik açısından bunun önemi oldukça büyüktür. Öz çekimleri ya da başkalarıyla çekildiğiniz fotoğrafları kullanmanız uygun olmayacaktır.
4. LinkedIn profilinizde iletişim bilgileriniz, deneyimleriniz ve diğer bilgileriniz açıkça yazılmalıdır. İmla kurallarına dikkat etmeli, içerikleri açıklarken kısa ve anlaşılır cümleler kurmalısınız. Ayrıca, bulunduğunuz pozisyonu başlığa yazacaksınız, bunun o an bulunduğunuz pozisyon olmasına dikkat etmelisiniz. Pozisyon değiştirmenize rağmen başlığınızı güncellemediyseniz, sıkıntı yaratabilir.
5. LinkedIn iş başvurularında da sık sık kullanılmaktadır. Eğer iş arayışındaysanız, profilinizi işverenlerin görebilmesi için uygun hale getirmelisiniz. Görünürlük ayarlarınızı özellikle kontrol edin. Sahip olduğunuz yetenekleri eksiksiz olarak girin. Bu, parametrelerin sizi bulabilmesi açısından önemlidir.
6. LinkedIn ile grupları, insanları, sayfaları takip edebilirsiniz. Ancak kimleri takip edeceğinizi iyi seçmelisiniz. Kurumsal kimliğiniz için bu da önemlidir.
7. LinkedIn’i kullananların çoğunlukla iş dünyasına mensup olduğundan bahsetmiştim. İş arayışında olanlar, iş sahibi olanlar, işverenler, üniversite öğrencileri vb tarafından sıklıkla kullanılan LinkedIn bazen Facebook, Twitter, Instagram gibi siteler ile karıştırılabiliyor. Sayfanızda özel hayatınıza ait fotoğraflar paylaşmanız, siyasi görüşünüzle ilgili gönderilere yer vermeniz hoş bir durum değildir. İnsanlar sizin siyasi görüşünüzü değil, işinizdeki uzmanlığınızı umursar. Tatilde ailenizle çekildiğiniz fotoğrafınız için en uygunu Instagram olacaktır, LinkedIn değil. Bu paylaşımlarda bulunursanız, insanlar sizi bağlantıları arasından çıkarabilir.
8. Bağlantılarınız arasına eklediğiniz insanlara mesaj atma imkanınız var. (Bazıları bu ayarı kapatmış olabiliyor) Ancak bu insanlara mesaj atarken onları taciz eder ya da spam gönderirseniz, LinkedIn hesabınız askıya alınabilir. İnsanları zorlamamalısınız. Sohbet şeklinde ilerleyen görüşmeler çoğunlukla profesyonel olarak algılanmaz.
9. Hangi gönderileri beğendiğinize, hangi içeriklere yorum yazdığınıza dikkat edin. Bu hem sizin profilinizde, hem de bağlantılarınızın anasayfa akışında yer alır. Sitede attığınız her adım, kimliğinizi inşaa etmek üzerine kurulu.
10. LinkedIn’de yazılarınızı yayınlayabileceğiniz bir bölüm var. Burada yayınladığınız yazılar kolayca LinkedIn üyelerine ulaşabilir. Bu da sizin için iyi bir tecrübe olabilir.
Hesaba baktiktan sonra gizli moda gecersek yinede adimiz gorunur mu?