Girişimci DestekleriGirişimcilik

KOSGEB Yeni Girişimci Programı

Geleneksel Girişimci ve İleri Girişimci Programları

Girişimciliği geliştirme destek programı olarak da bilinen bu program sayesinde girişimciler tarafından yeni kurulan işletmelerin ayakta kalma oranlarının arttırılması ve ulusal planlar doğrultusunda yeni işletmelerin kurulmasının teşvik edilmesi amaçlanmaktadır. Bu program iki alt başlıktan oluşmaktadır:

  • Geleneksel Girişimci Destek Programı: İşletmelerin kuruluş yıllarında desteklenip istihdamın arttırılması amaçlanıyor.
  • İleri Girişimci Destek Programı: Ülkemizin stratejik öncelikleri bağlamında belirlenen sektörlerde yer alan işletmelerin sayısının ve hayatta kalma oranlarının arttırılması amaçlanıyor.

KOSGEB Tarafından Sağlanan Bu Programlardan Faydalanma Şartları

  • İlk olarak iş fikrine yönelik NACE kodu tespit edilmeli. Böylece işletmenin KOSGEB tarafından desteklenip desteklenmediği kontrol edilmeli. Desteklenen sektörlerin NACE kodlarına buradan ulaşabilirsiniz.
  • NACE kodu tespit edildikten sonra bu kodun İleri Girişimci Programı Faaliyet Konuları Tablosu’nda yer alıp almadığı kontrol edilmeli.
  • Ayrıca başvurulacak programa yönelik eğitimler tamamlanmalı. Eğitim türü doğru şekilde tespit edilmeli ve hangi program türünden yararlanılacaksa o programın eğitimi tamamlanıp katılım belgesi alınmalı.

Örneğin:

Kurmayı planladığınız iş 27.11.03 NACE koduna sahip ve İleri Girişimci Programı Faaliyet Konuları Tablosunda yer alıyorsa İleri Girişimci Destek Programından yararlanabilirsiniz. Tabii öncelikle İleri Girişimci Eğitimini tamamlayarak katılım belgenizi almalı sonrasında destek programına başvurmalısınız.

Eğer kurmayı planladığınız işletmenin sektörü KOSGEB tarafından destekleniyor ama İleri Girişimci Programı Faaliyet Konuları Tablosunda yer almıyorsa Geleneksel Girişimci Destek Programından yararlanabilirsiniz. Öncelikle Geleneksel Girişimci Eğitimini tamamlamalı, katılım belgenizi aldıktan sonra da programa başvurmalısınız.

İleri Girişimci Programından yararlanma hakkına sahip olan girişimciler kendi tercihleri doğrultusunda bu program yerine Geleneksel Girişimci Programına başvuru yapabilirler. Fakat aynı şey Geleneksel Girişimci Programına başvuru yapabilecek girişimciler için geçerli değildir, onlar sadece Geleneksel Girişimci Programından yararlanma hakkına sahiptir.

KOSGEB Girişimcilik Eğitimlerine Nasıl Başvuru Yapılır?

Herkesin katılımına açık olan ve ücretsiz verilen bu eğitimlere başvurular e-devlet üzerinden yapılmaktadır. Başvuru için KOSGEB veya başka bir kuruma gidilmesin eğerek yoktur. Eğitimler online ortamda yapıldığından dolayı da bu eğitimlere istediğiniz saatte katılma hakkına sahipsiniz.

İşletme Kuruluşu

Girişimcilik eğitimi tamamlandıktan sonra sırada işletme kuruluşu geliyor, bu konuda da dikkat edilmesi gereken birkaç önemli husus var. Bu hususlar:

  • Öncelikle, kurulan işletme Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek kişi veya sermaye şirketi statüsünde  (örneğin anonim veya limited şirket) olmalı.

Örneğin, Adi Ortaklıklar Türk Ticaret Kanununda tanımlı olmadığından KOSGEB tarafından desteklenmemekte.

  • Girişimcinin başvuruda bulunduğu işletmede kurucu ortak payının en az %50 olması ve program süresi boyunca %50’nin altına düşmemesi gerekiyor. Ayrıca, girişimcinin münferiden temsile yetkili olması gerekiyor, yani tek başına imza atma ve şirketi temsil etme haklarına sahip olmalı.
  • Girişimcinin program süresi boyunca başka işletme, kurum veya kuruluşta SGK kaydı bulunmaması gerekiyor.

Yeni Girişimci Programına Başvuru

Girişimcilik eğitimini tamamladıktan ve işletmeyi de yukarıda belirtilen hususları dikkate alarak kurduktan sonra sıra Yeni Girişimci Programına başvurmaya geldi. Başvuru işlemlerini KOSGEB’in kendi kurumsal web sitesinden yapabilirsiniz, KOSGEB müdürlüklerine gitmenize gerek yok. Başvuru yapmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Yeni Girişimci Programı Başvuru Şartları

  • Başvuru yapılan işletme başvuru tarihi itibariyle son 1 yıl içinde kurulmuş olmalı.
  • Başvuru yapan girişimcinin son 3 yıl içinde hem gerçek kişi statüsünde bir firması hem de tüzel kişi statüsünde herhangi bir firmada %30 ve üzeri ortaklığı olmamalı.
  • Girişimci bu programdan ilk kez yararlanacak olmalı.

Başvuruların Değerlendirme Süreci

Geleneksel Girişimci Programı başvuruları KOSGEB müdürlüğü tarafından değerlendirilirken İleri Girişimci Programı Başvuruları ilk olarak ön değerlendirme sürecine giriyor. Ön değerlendirme sürecinin olumlu geçmesi sonucunda ise bu başvuru kurula iletiliyor. Değerlendirme sonuçları Kobi Bilgi Sistemi tarafından girişimciye duyuruluyor.

Başvuruların Değerlendirilmesi Sürecinde KOSGEB Tarafından Dikkat Edilen Hususlar

  • Başvuran girişimci işletmeyi yürütmek için yeterli bilgi ve tecrübeye sahip mi?
  • Girişimci, muvazaalı bir şekilde işletme kurarak mevcut başka bir işi büyütebilmek için mi destek programına başvuruyor?
  • Başvuruda bulunan girişimcinin sunduğu iş modeli işin yürütülmesi için uygun mu?
  • İleri Girişimci Programında destek talep edilen makine, teçhizat ve yazılım işletmenin faaliyeti için gerekli mi, maliyetleri uygun mu?
  • İleri Girişimci Programında destek talep edilen makine, teçhizat ve yazılım ile ilgili işletme tarafından sağlanması gereken kaynaklar yeterli mi?
Başvurunun Kabul Edilmesi Durumunda

Başvuru kabul edilip taahhütname ile onaylandıktan sonra girişimciler bazı destekler için talepte bulunabilir. Bu destekler:

  • Kuruluş Desteği

Gerçek kişi statüsünde kurulan işletmelere 5.000 TL,

Sermaye şirketi statüsünde kurulan işletmelere ise 10.000 TL geri ödemesiz olarak sağlanmakta.

  • Performans Desteği

İşletmelerin çalıştırdığı personel için ödedikleri toplam prim gün sayısını temel almaktadır, ve geri ödemesizdir.

Proje başlangıç tarihinden birinci yılın sonuna kadar geçen süre: birinci performans dönemi

Birinci yılın sonundan ikinci yılın sonuna kadar geçen süre: ikinci performans dönemi

Birinci Performans Döneminde ; 180-539 prim günü sağlanıyor ise 5.000 TL
540-1079 prim günü sağlanıyor ise 10.000 TL
1080 ve üstü prim günü sağlanıyor ise 20.000 TL destek sağlanmakta.

İkinci Performans Döneminde;  360-1079 prim günü sağlanıyor ise 5.000TL
1080-1439 prim günü sağlanıyor ise 15.000 TL
1440 ve üstü prim gün, sağlanıyor ise 20.000 TL destek sağlanmakta.

Ayrıca, işletmeci sahibi girişimci; kadın, 30 yaş altındaki genç, engel oranı %40 ve üzeri olup çalışabilir durumdaki engelli veya birinci derece şehit yakını ve Gazi ise, her bir performans döneminde belirlenen destek ödemelerine 5.000 TL eklenmektedir.

  • Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteği

İşletmenin teknolojik seviyesine göre değişiklik göstermektedir ve yalnızca İleri Girişimci Programı başvurusu kabul edilen işletme için sağlanmaktadır.

Düşük, orta-düşük teknoloji düzeyinde olan işletmelere 100.000 TL’ye kadar,

Orta-yüksek teknoloji düzeyinde olan işletmelere 200.000 TL’ye kadar,

Yüksek teknoloji düzeyinde olan işletmelere ise 300.000 TL’ye kadar makine, teçhizat ve yazılım desteği geri ödemesiz olacak şekilde sağlanmaktadır.

  • Mentörlük, İşletme Koçluğu ve Danışmanlık Desteği

Orta-yüksek ve yüksek teknoloji düzeyinde olan işletmeler için 10.000 TL’ye kadar geri ödemesiz olacak şekilde sağlanmaktadır.

 

 

 

Etiketler

Benzer Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı