12 Eylül 1963 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Ekonomik Topluluğu arasında imzalanan Ankara Anlaşması, anlaşmanın imzalandığı iki tarafın halkları arasında sıkı bağların kurulmasını amaçlamaktadır. Ankara Anlaşması ile Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği üyesi olan bazı ülkelerde serbest meslek sahibi olmalarına, çalışmalarına ve yaşamalarına olanak verilmiş, ve bu bağlamda bazı avantajlar ve kolaylıklar tanınmıştır.
Ankara Anlaşmasına Başvurmak için Gereken Koşullar
- Vizeye başvurabilmek için 18 yaşından büyük olmak yeterlidir. Fakat 22 yaşından büyük olan başvuru sahipleri iş tecrübesi ve eğitim sebebiyle başvurularda daha avantajlıdır.
- Başvuru sahiplerinin geçerli bir Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu olmalıdır.
- Başvuru sahibinin başvuru yapılacak ülkede kurulması planlanan işe yönelik mezuniyet belgesine veya MEB onaylı ustalık uzmanlık belgesine sahip olmalıdır.
- Başvuru yapılan ülkede kurulması planlanan işin detaylarını içeren sağlam bir iş planı hazırlanmalıdır.
- Kurulması planlanan iş için yeterli ekonomik şartlara sahip olunmalıdır.
- Kurulması planlanan işin ülke ekonomisine olumlu katkı sağlayacağı belirtilmelidir.
- Başvuru sahibinin kendisi ve ailesi için uzun süre yetecek miktarda finansal güce sahip olması önemlidir. Böylece başvuru yapılan ülkede devlet yardımı alınmaksızın aylık kira, fatura ve gıda gibi şahsi giderlerin başvuru sahibi tarafından karşılanacağı kanıtlanabilir.
- Başvuru sahibi başvuru yapılan ülkede daha önce yasa dışı yollarla bulunmamış olmalıdır.
- Başvuru sahibinin sabıka kaydı olmamalıdır.
- Başvuru sahibi daha önce de başvuru yaptıysa başvurusunda yalan beyanda bulunmamış ve önemli bilgileri gizlememiş olmalıdır.
Ankara Anlaşmasının Avantajları Nelerdir?
- Başvuru sahibi 21 yaş altındaki çocuklarını, eşini, anne ve babası gibi birinci derece akrabalarını başvuru yapılan ülkeye götürme hakkına sahiptir.
- Başvuru sahibiyle birlikte giden her kişiye başvuru yapılan ülkede eğitim alma hakkı ve çalışma hakkı tanınmaktadır.
- Başvuru yapılan ülkelere gidebilmek için dil şartı yoktur.
- Başvuru sahibi gittiği ülkede 3 sene kendi iş yerini işlettikten sonra serbest işçi olarak çalışma hakkına sahiptir.
- Ankara Anlaşması kapmasında sağlanan 3 senelik oturum izni sonrasında gerekli koşulların sağlanması durumunda oturum izni uzatılabilmekte veya kalıcı hale getirilebilmektedir. Ayrıca, yine gerekli şartların sağlanması durumunda gidilen ülkenin vatandaşlığına geçiş hakkı bulunmaktadır.
Ankara Anlaşması Vizesi Hangi Ülkelerde Geçerli?
- Almanya
- Belçika
- Fransa
- Hollanda
- İrlanda
- İtalya
- Lüksemburg