Girişimciliğe nasıl başlamalıyım?
İş fikrimi projeye dökmeli miyim?
İşe koyulmak için desteği nereden bulabilirim?
Bu soruların cevabını vermek için belirteceğimiz konu başlıkları üzerinde durmanızı öneririz;
1. Risk almak: Finansta çok önemli bir deyiş vardır, yüksek risk yüksek getiri getirir(High risks, high return). İş kurmak riskli bir iştir. Bu duruma hazırlıklı olmak gerekir. Hatta girişimcilik serüveninizde gireceğiniz risklerde yaşayacağınız başarısızlar başarılarınızdan fazla olabilir. Ancak her riske girmezseniz ve konfor alanınızdan ayrılmazsanız diğerlerinden farkınız kalmayacaktır.
2. Öncelik sırasına koymak: İş planı yaparken kuracağınız kronolojik sıra ve takibinizdeki programlar bellirli bir düzene ve takibe koymazsanız göz açıp kapayıncaya kadar değişebilir. Bunun için de önce
liklendirmeyi öğrenmeniz gerekir.
Elinizde bulunan sınırlı kaynaklarla farklı
değişkenleri dengelemek ve bunu yaparken işleri öncelik sırasına koymak önünüze çıkabilecek riskleri ve olası problemleri ortadan kaldırmak isteyen bir kişinin öğrenmesi gereken bir gerekliliktir.
3. Sektördeki gelişmeleri takip etmek: İş planını öncelik sırasına koyup riskleri azaltmak için hangi parametreleri öncelik sırasına konacağını bilmek gerekir. Bunun içinde sırf kendi işinize odaklanmamanız gerekir, birazcık dışarıda de neler oluyor araştırıp öğrenmeniz gerekebilir. Yani sektörünüzle, rakiplerinizle ve iş fikrinizle ilgili gelişmeleri takip ediyor olmalısınız. Nasıl tatile gitmeden önce diğer otel seçeneklerinden ve fırsatlardan yararlanabileceğinizi araştırıyorsanız, zarara uğramamak için önlem niteliğinde işiniz için de aynısını yapıyor olmalısınız. Fikrinizin her adımını düşünmeli ve konuyla bağınızı sıkı tutmalısınız.
4.İş Planınız şekillendirmek: İş planı bir girişimci işin en önem vermesi gereken konudur. Çünkü iş planınız ne kadar iyiyse o kadar kendi ürününüzü pazarlayabilirsiniz ya da sermaye desteği alma konusunda yardımcı alabilirsiniz. İş planınız sizin hem organizatörünüz hem satışçınız hem de pazarlama uzmanınızdır. Yani fikrinizle müşteri arasındaki bağı kuran araçtır. Ancak en parlak iş planı bile dogru yönetilemediğinde değersizleşir. Bu nedenle fikir ne kadar önemliyse planı uygulamakta o kadar önemlidir. İlk seferde tüm paranızı, zamanınızı ve enerjinizi kaybetmemek için planınızdan yüzde yüz emin olmadıkça harekete geçmeyin.