
Ülkemizde ve dünyada giderek daha önemli bir yatırım finansmanı yöntemi haline gelen Leasing, bir malın öz kaynak ya da kredi kullanılarak satın alınması yerine, bir Leasing şirketi tarafından satın alınarak kiralanması, kira süresinin sonunda ise sembolik bir bedel karşılığı yatırımcıya satılması anlamına gelir.
Yani başlangıçta malın mülkiyeti Leasing Şirketinde kalmakta, belirli bir kira karşılığında, malın kullanım hakkı kiracıya verilmekte ve yapılacak sözleşme süresi sonunda mülkiyetin kiracıya geçmesini sağlayan çağdaş finansman yöntemlerinden biridir.
Orta ve uzun vadeli bir finansman yöntemi olan leasing ile yatırımlarınızı satın almak yerine kiralayabilir, bu sayede kaynaklarınızı daha verimli ve karlı kullanabilirsiniz.
Günümüzde hemen hemen her şey leasing sözleşmelerinin konusu olabilmektedir. Fotokopi makinaları, iş makinaları, tıbbi cihazlar, üretim makinaları, CNC tezgâhlar, otomobiller, kamyonlar, tekstil makinaları gibi satın alınması bir işletme için oldukça maliyetli ve riskli olan mallar leasing sözleşmesine konu olarak girişimci için daha az maliyetli ve riskli bir biçimde elde edilebilmektedir.
Leasing Sisteminin Avantajları
– Leasing işlemlerinde sözleşme süresi boyunca kiralar sabit kalmaktadır, ödeme planları kiracının talebi doğrultusunda TL veya döviz bazında düzenlenebilmektedir.
– Leasing işlemlerinde ödeme planı ve vade müşterinin ihtiyaçlarına göre belirlenebilir. Kiralar; aylık, yıllık ve mevsimsel olarak müşterinin nakit akışına göre ayarlanabilmektedir.
– Leasing yolu ile yatırım projelerinin tamamı finanse edilebilir. Malın bedelinin yanında, nakliyesi, sigortası, ithalat masraflarını v.s. kredilendirilebilir.
– Leasing aracılığı ile finansman sağlanmasının yanı sıra malın, satın alınması, ithalatı, nakliyesi, sigortası leasing şirketi tarafından yapılmaktadır. Operasyonel kolaylık olarak özetlenebilir.
– Leasing firmalarının kredi süreci, alternatif finansman yöntemlerine göre daha kısadır. Büyük tutarlı işlemler, leasing şirketlerinin limitleri yüksek olduğu için daha kısa sürede sonuçlandırılmaktadır.
– Leasing yöntemi ile yüksek maliyetli mallar için başlangıçta öz kaynaklarınıza, sermayenize dokunmamış olursunuz.
– Tarım makinaları, iş makinaları vb bazı makinaların leasing ile satın alınması durumunda KDV %1’dir. Yatırımlarda %18 veya %8 KDV ödemek yerine %1 KDV ödeme avantajı sağlanmaktadır.
– Leasing sözleşmeleri ve bu sözleşmeler için alınan teminatlar, vergi, fon ve harçtan muaftır.
Ülkemizdeki finansal kiralama şirketleri BDDK’nin sayfasına bakabilirsiniz.
https://www.bddk.org.tr/WebSitesi/turkce/Kuruluslar/Finansal_Kiralama/Finansal_Kiralama.aspx
Leasing sistemi ile iş kurmanın şartlarını detaylı şekilde öğrenebilir miyim?Teşekkürler