
Harika bir soru.
Normal insanlar sorunları görürken girişimciler fırsatları görür. Bu nedenle fırsatları görmeye çalışarak başlayabilirsiniz. Gördüğünüz zaman o fırsata tutunun ve ondan para kazanmaya yarayan bir sistem kurun. Bunu yapmadan önce doğru bir tutum sergilemelisiniz.
Nasıl mı?
- En parlak fikir bile doğru uygulanmadığında değersizdir. Bu nedenle uygulama fikirden çok daha değerlidir.
- Kendinizi en kötü senaryoya göre hazırlayın. Kötü bir şey olduğunda pes etmeyin ve başka bir fikir üzerinden yolunuza devam edin.
- Planınız başarısız olursa başka bir fırsata geçiş yapın. Burada önemli olan, ilk seferde tüm paranızı ve enerjinizi kaybetmemenizdir.
- İş arkadaşlarınızla, partnerlerinizle, müşterilerinizle ve ödünç para aldığınız kişilerle tartışmaya, müzakere ve istişare etmeye hazır olun.
Girişimci Olma Şekilleri ve Girişimcilik Süreci?
Girişimci olmaya karar verdiğinizde attığınız ilk adımda yol haritanızı çizmeniz gerek. Yelkensiz bir gemi fırtınalı bir okyanusta yönünü kaybetmeye mahkumdur.
Kendi işini kurmak: Öncelikli olarak bir iş fikrine sahip olan girişimci dışarıdan bağımsız olarak iş fikrini geliştirebilecek fizibilite çalışmalarıyla başlayan daha sonrasında pazar araştırması yapıp kendi ürününü ortaya koyup koyamayacağı bilincine varır. Uzun ve titiz çalışma süresinin ardından kendi işinin patronu olma fikrine varabilir.Bireysel hareket etmenin iş planında daha uygun olduğunu düşünülebilir, çünkü bireysel olmayan işletme modelleri özgür düşünme yetisini kısıtlayabilmektedir.Bağımlılıkta çalışmaya itiraz eden hayalleri olan kişiler özgür çalışma amacıyla yeni iş planları kurar ve o hayalin içinde yaşamak ister. Diğer iş modellerine göre biraz daha zorlu olabilir, sermaye anlamında destekleyecek kişi ya da kişiler olmadığı sürece kendi çabalarıyla veya devlet desteğiyle bir yerlere gelmek isteyeceklerdir. İş kurduktan sonra kendi başlarına başarmanın verdiği hazda hiçbir iş modelinde yoktur.
Mevcutta Var Olan Bir İşletmeye Dahil Olma/Satın Alma: Bir iş yerine dahil olmak ya da satın almak yeni bir iş kurmaktan daha kolay olabilir; çünkü hazır olan bir işletmeye ya sermayenizle ya da iş geliştirici fikrinizle dahil olursunuz. Ancak bu sürecinde detaylı bir şekilde tarafınızca incelenip, araştırılmasını da beraberinde getirir. Dahil olacağınız ya da satın alacağınız bu işletmenin finansal tablolarına bakarak ne durumda olduğunu ya da faaliyet raporlarına bakarak ne duruma gelmeyi hedeflediğine bakıp sizin iş planınıza uyuyor mu diye kendi içinizde muhakeme yapmanızı tavsiye ederiz. Önceden başlanmış bir işe yarısında dahil olup geliştirip öncesinden fazla verim elde etmek de bir hayli zordur. Yaratıcılığınızı ve girişimci ruhunuzu bir noktada kısıtlayabilecek bir tercih olabilir.
Franchising: Başarılı olan bir yatırımın adını, markasını kullanıp piyasaya girme fikri başarı şansını artırıken, hayal gücünü ve merakınızı da kısıtlayabilir. Ana firmanın, ürünlerini hizmet sunma amacıyla pazarlaması stratejisini, teknolojisini,işletme yönetim hakkını alıp karşılığında yıllık satışların belli bir kısmını ana firmayla anlaşıldığı ölçüde ödemekle yükümlü olur.
Ancak eğer bilindik ve tüketicinin hizmet alanında denenmiş, güvenilmiş bir marka ise o ürüne ait hizmet sunma hakkını belirli bir süreliğine aldığı sürece kendinden bir şeyler katması oldukça zordur, çünkü ana firmaya ait belli sınırlar, prosedürler ve kampanyalar vardır.
Franchising sistemini uygulayan şirketlerden biri de Coca Cola’dır. Coca Cola firmasına ait belirlenen stratejiler doğrultuşunda hareket etmeniz gerekir ve bu aşamada kendi iş planınızı uygulamada kısıtlamalar yaşayabilirsiniz. Bir Franchising sözleşmesi imzalarken nelere dikkat edilmelidir öncellikli olarak bu araştırılmalıdır. Örneğin, bu güne kadar kaç franchise’a dahil olan “franchisee”ler sistemden ayrılmış ve hangi sebepler ayrılmalarına neden olmuş. Sözleşme imzalanırken bu süreci en sağlıklı yürütme şekli bir avukat eşliğinde olmalıdır ki haklarınızı sonuna kadar savunabileceğiniz, mevzuatı bilen bir danışmanınız olsun.