Yeni bir iş mi kuracaksınız? Başlamadan önce aşağıdaki tavsiyeleri göz önünde bulundurmanızda fayda var.
1. Her şeyi kâğıda dökün
Daha ilerisini düşünmeye başlamadan önce şirketinizi nasıl organize edeceğinizi kesinleştirmelisiniz. Yapabileceğiniz en büyük hata “Hele bir kazanmaya başlayalım öyle bakarız” demek olacaktır. Bunu sakın yapmayın. Söz konusu en yakın arkadaşınız bile olsa yarın her şey değişebilir. Eğer elinizde bağlayıcı bir sözleşme ya da benzer bir tür belge yoksa ciddi problemler doğabilir.
2. İş modelinizi değiştirmekten korkmayın
Genelde sunduğunuz ürün ya da hizmete bir talep olacağını varsaydığınız için bir startup kurarsınız. Bu varsayım büyük ihtimalle yanlış olacaktır. Panik yapmayın- projenizi değiştirmek yaygın bir davranıştır. Korkmayın ve iş modelinizin işe yaramadığını fark ettiğinizde yeni fikirlerinizi sürekli test edin. Denemeyi sürdürürseniz sonunda siz de çalışan bir sistem bulacaksınız. Buna kısaca pivot etmek denilmektedir. Şu anda bilinen başarılı girişimlerin çoğu aslında başlangıçta başarısız olmuş ama sonradan pivot ederek başarıya ulaşmış girişimlerdir. Pivot etmek ile ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
3. Bütün zamanınızı bir startup’a harcamaya hazır olun
Girişimini başka bir işle birlikte yürütebileceğini düşünenler olacaktır. Bu mümkün değildir. Şirketinizi kurmak (tabi eğer sadece bir yatırımcı değilseniz) tüm ilginizi ister. Sıradan bir iş gibi 9-5 arası çalışmayı beklememelisiniz. Her şeyi kendiniz öğrenmeniz, başlangıçta henüz yeterli çalışanınız yokken işleri kendiniz halletmeniz gerekecek. Bütün bu zorluklarla yüzleşirken ürününüzün nasıl sattığını ve müşterinizin aslında ne istediğini öğreneceksiniz. Bu iki temel bilgiyi öğrenip işinizi geliştirdikten sonra daha çok uyumaya ve kendinize zaman ayırmaya başlayabilirsiniz. Ama bunun hemen olmayacağını da söylememiz gerek. Yani devam ettirebileceğinizi düşündüğünüz diğer işlerinizi bırakmalı ve startup’ınıza odaklanmanız gerekmektedir.
4. Ekibinizi seçerken dikkatli olun
Bu tavsiye her şirket için geçerli ama startupların çöpe atacak daha az zamanı var. Her işe aldığınız çalışanın eğitim ve pratiği için hatırı sayılır bir miktar zaman harcamalısınız. Bunlara harcanan zaman, başka bir işe harcanabilecek zamandan çalınmış oluyor. Çalışanınızın kısa bir süre sonra işten ayrıldığını düşünün; şimdi her şeyi yeniden yapmanız gerekiyor. Eğer bir şekilde işe aldığınız insanların sadece startup fikrinin cazibesine kapılıp geldiğini, fikrinizi geliştirmeye içten bir istek duymadığını anlarsanız onlara veda etmekten çekinmeyin. Bunu ne kadar erken başarabilirseniz o kadar iyi, zararın neresinden dönülse kârdır. Ekip yönetimi ile ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.
5. Finansal olarak planlı ilerleyin
Öncelikle neye para harcayacağınızı belirlemelisiniz. Burada kastettiğimiz detaylı bir iş planı olmak zorunda değil, ama hangi aktivitelere para ayıracağınıza dair net bir fikriniz olmalı. Para kazanmak da başlı başına bir amaçtır, ama sadece buna odaklanırsanız para kazandıktan sonra hesabınıza baktığınızda onu neye harcayacağınızı bilmediğinizi fark edeceksiniz. Bu hataya düşmemek için kararlarınızı önceden verin, hedeflerinizi belirleyin.