
İngilizce karşılığı “(web) hosting-provider” teriminden dilimize çevrilen yer sağlayıcı; hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten gerçek veya tüzel kişileri ifade eder.
Örneğin Facebook, Youtube, Twitter vb. birer yer sağlayıcıdır. İçeriklerine herkesin erişebildiği küçük bir forum sitesinin toplam 45 üyesi için o forum sitesi de yer sağlayıcıdır, ayda toplam 1000 kişinin ziyaret ettiği Wordpress Blogu için alınan site barındırma hizmetini sunan kurum da, Ekşi Sözlük siteleri de birer yer sağlayıcıdır. Ancak Facebook’a üye olanlar, ekşi sözlük yazarları birer içerik sağlayıcıdırlar.
5651 sayılı Kanunda (ki buna biz internet kanunu diyoruz) “Yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir.” denilmek suretiyle, yer sağlayıcıların, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü olmadıkları belirtilmiştir. Basit bir ifadeyle, sizin siteniz üzerinden bir kullanıcının başka birine hakaret etmiş olması sizin sorumluluğunuza girmiyor.
Aynı maddenin devamında ise yer sağlayıcının sorumluluğuna ilişkin olarak “yer sağlayıcının, yer sağladığı hukuka aykırı içeriğin kanunen belirli suçları içermesi halinde yer sağlayıcının haberdar edilmesi hâlinde bu içeriği yayından çıkarmakla yükümlüdür.” demektedir. Yani Kanunda düzenlenen belirli hallerde bildirimde bulunulması halinde içeriğin kaldırılması zorunlu hale gelmiştir.
Yer sağlayıcılarının kanunen bir diğer yükümlülüğü de yer sağladığı hizmetlere ilişkin trafik bilgilerinin saklanmasıdır. Trafik bilgisi; taraflara ilişkin IP adresi, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve varsa abone kimlik bilgilerini olarak tanımlanmaktadır. Kanuna göre, yer sağlayıcıları yer sağladığı hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini bir yıldan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere yönetmelikte belirlenecek süre kadar saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla yükümlü olduğu belirtilmiştir.
Yer sağlayıcılar kanuni yükümlülüklerini yerine getirmediği takdirde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı tarafından on bin Türk Lirasından yüz bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.
Son olarak ülkemizdeki yer sağlayıcılarına ilişkin listeye göz atmak isteyenler için, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ülkemizde bulunan yer sağlayıcı firmalara ilişkin bir listesi bulunmaktadır. https://www.btk.gov.tr/tr-TR/Yer-Saglayici-Firma-Listesi
teşekkürler, açıklayıcı olmuş