
Günümüzde instagram, facebook, twitter gibi sosyal medya mecraları hayatın vazgeçilmez bir parçası hali gelmiş durumda. Hatta sosyal medya üzerindeki hayat giderek gerçek hayatın yerini almaya başladı. Bu noktada gerçek hayatta yapılmaya çalışılan ne var ise sosyal medya üzerinde de gerçekleşmeye başladı. Mesela gelir elde etmek. Önceleri gizli bir şekilde yapılan ürün tanıtımları yerini giderek aleni biçimde yapılan viral reklamlara ve açıktan ürün satımına bıraktı.
Sosyal medya hesapları üzerinden gelir elde edilmesi durumunda ise vergilendirme konusu kafa karıştıran sorulardan. Bu noktada reklam faaliyetleri ile ürün ticaretini ayrı biçimde ele almak gerekir.
Instagram, Facebook, Twitter Üzerinden Yapılan Tanıtım Reklam Faaliyetleri
Herhangi bir sosyal medya fenomeninin yapmış olduğu sosyal medya paylaşımları anında milyonlarca kişinin ilgi alanına girmekte. Bu durum ise reklam verenler açısından bulunmaz bir nimet. Takipçi profillerinin gözlemlenebildiği bir ortamda hedef kitleyi esas alan reklamlar hedefi 12’den vuruyor. Bu sebeple sosyal medya fenomenleri reklam verenlerin sıkı takibinde. Ancak unutulmaması gereken; gerçek gelir var ise vergisinin de olduğudur. Bu itibarla reklam faaliyeti sonucunda sosyal medya aracılığı ile gelir elde edenlerin vergi mükellefi olup vergi ödemesi gerekir. Aksi takdirde vergi idaresinin yapacağı tespitler geçmişe dönük cezalı sonuçlar doğurabilecektir.
Ancak yapılan faaliyetin serbest meslek kazancı veya ticari kazanç olarak değerlendirilebilmesi için süreklilik içermesi gerekir. Yapılan faaliyetin süreklilik arz etmediği durumlarda ise arızi kazanç gündeme gelecektir. Arızi kazançlar genel olarak yapılması devamlılık arz etmeyen faaliyetlerden elde edilen gelirlerden oluşmaktadır. Arızi olarak yapılan faaliyet sonucu elde edilen gelirin 2018 yılı için istisna tutarı ise 27bin-TL’dir. Örneğin bir defaya mahsus olarak reklam yapmış ve 27bin TL’den daha az gelir elde etmiş iseniz bunu vergilendirme zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Ancak devamlılık arz eden bir reklam faaliyeti söz konusu ise toplamda 1.000-TL gelir elde etmiş dahi olsanız bunun vergilendirilmesi gerekmektedir.
Instagram, Facebook, Twitter Üzerinden Yapılan Ticaret
Sosyal medya üzerinden yapılan ticaret ise tartışmasız biçimde vergiye tabidir. Ürün tanıtımı sipariş alınması yapılan işin ticareten yapıldığını açıkça göstermektedir. Bu itibarla yapılan ticaret açısından sosyal medya araçları bir nevi dükkan kabul edilebilir.
Sosyal medya reklam faaliyeti veya ürün ticareti 18 yaşından küçük kişilerce de yapılabilmektedir. 18 yaşından küçük olunması vergi ödenmesine engel değildir. Vergi Usul Kanununun ilgili maddeleri gereğince 18 yaşından küçük kişilerin vergi mükellefi olması için yasal bir engel bulunmamakla birlikte, ergin oluncaya dek mükellefiyetle ilgili ödevlerinin Kanuni temsilci tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir.
Sonuç olarak gelir getirici bir faaliyetin sosyal medya üzerinden yapılması, elde edilen gelire vergisel muafiyet getirmemektedir. Bu itibarla sosyal medya üzerinden yapılan gelir getirici faaliyetlerin bilinçli bir biçimde yapılması cezai sonuçlar ile karşılaşmamak adına önemlidir.
Konu ile ilgili olarak ”youtuber”ların vergilendirilmesi hususunu ayrı bir başlıkta inceledik, merak edenler için: “Youtuber’ların Vergisel Yükümlülükleri”.
Buna ek olarak e-ticaret faaliyetinde bulunanların yerine getirmesi gereken birçok yükümlülük bulunmaktadır. Bu sebepten ötürü sosyal medyanın yanı sıra bir e-ticaret sitesi de açmalı ve yükümlülükleri yerine getirmelisiniz. Sitemizdeki e-ticaret hukuku ile ilgili yazılara buradan ulaşabilirsiniz.