Kovid-19 salgını günlük hayatımızı etkisi altına almasının yanı sıra, iş yaşamında da etkisini tüm hızıyla sürdürmektedir. Bu kapsamda en çok merak edilen hususlardan biri de işçilerde koronavirüs tespit edilmesinin iş kazası sayılıp sayılmayacağıdır.
İş Kazası Nedir?
5510 sayılı Kanun kapsamında meydana gelen olaylar aşağıdaki zamanlardan birinde meydana gelmiş ise iş kazası olarak değerlendirilebilecektir:
- Çalışanın işyerinde bulunduğu sırada,
- İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle çalışan kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle,
- Bir işverene bağlı olarak çalışan kişinin, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,
- Emziren kadın çalışanın, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,
- Çalışanın, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında.
Dolayısıyla, belirtilen zamanlarda meydana gelen olaylar sonucunda işçinin zarar görmesi durumunda iş kazasından bahsetmek mümkündür.
İşçinin Kovid-19’a Yakalanması İş Kazası Mıdır?
Bilinen ve açıklanan bilgiler ışığında bulaşma yolu dikkate alındığında; işyerlerinde (yemek alanları, dinlenme alanları, uyku alanları bu kapsama dahildir) çalışma-dinlenme ve yemek zamanlarında, işçinin işyeri dışında görevlendirildiği başka bir yerdeki çalışma sürecinde, iş seyahatleri ve işverence sağlanan servisle işyerine ulaşımında, iş için dışarıda sürdürülen faaliyetlerde işçinin Koronavirüs nedeniyle enfekte olma tehlikesi mevcuttur.
Öncelikle belirtmek gerekir ki, bu yeni salgın karşısında henüz herhangi bir yargı kararı veya düzenleme olmaması nedeniyle bu sorunun kesin bir cevabı bulunmamaktadır. Ancak, iş kazası gözle görülen ve fark edilebilen olaylarla gerçekleşebileceği gibi virüs, bakteri veya enfeksiyonun işçilere bulaşması nedeniyle de meydana gelebilecektir. Bu kapsamda, herhangi bir işçide Covid-19 vakıasının tespit edilmesi halinde bu durum bir iş kazası olarak değerlendirilebilecektir.
Covid-19 virüsü kaynaklı zararların, olay ve zarar tipine göre iş kazası olarak değerlendirilebileceğinin kabulü ile birlikte, her olay özelinde farklı durumlar söz konusu olabilir ve işverenin zararlı sonucun doğmasında kusurunun bulunup bulunmadığının da değerlendirilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla, her bir vaka bakımından somut olayın unsurlarının değerlendirilmesi gerekmektedir.
Yargıtay 21. Hukuk Dairesi’nce verilen bir kararda tır şoförünün işveren tarafından verilen işin yürütüldüğü sefer sırasında H1N1 (domuz gribi) virüsü kapması ve bu virüse bağlı hastalıklardan dolayı sonradan meydana gelen vefat durumu açıkça iş kazası olarak değerlendirilmiştir.
Örnek vermek gerekirse, bir işyerinde çalışanın bu hastalığa yakalanması, müşterilere dağıtım yapan ve bu amaçlarına giden bir çalışanın işyeri dışında dağıtım yaptığı esnada bu hastalığa yakalanması, bir başka yerde montaj faaliyetleri için görevlendirilen bir çalışanın burada hastalığa yakalanması, işyerinde çalışan kişide Covid-19 vakıasının tespit edilmesi halinde, diğer çalışanlarda da ilerleyen tarihlerde bu hastalığın görülmesi gibi haller iş kazası olarak değerlendireceğini düşünüyoruz.
Sonuç olarak, bir işçinin 5510 Sayılı Kanun’da belirtilen zamanlarda ve durumlarda Covid-19 nedeniyle enfekte olması hali iş kazası olarak değerlendirilebilecek olup, böyle bir durumda hastalığın tespit edilmesi ile iş kazası bildirimi yapılması gerekecektir.