HukukKişisel Veriler Hukuku

KVKK Kapsamında İrtibat Kişisi Kimdir?

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) kapsamında veri sorumlularının yükümlülüklerinden bir tanesi de Veri Sorumluları Siciline (“VERBİS”) kayıt yaptırmaktır. VERBİS’e kayıt yükümlülüğüne ilişkin detaylara “VERBİS Nedir” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

VERBİS’e kayıt yükümlülüğü altında olan tüm veri sorumluları VERBİS’e kayıt esnasında bir “irtibat kişisi” atamak ve VERBİS kaydı esnasında atadığı bu irtibat kişisini VERBİS’e işlemek zorundadır. İrtibat kişisinin görevi, veri sorumlusu ile ilgili kişi veya Kişisel Verileri Koruma Kurumu arasındaki iletişimi sağlamaktır.

İrtibat Kişisinin Yükümlülükleri Nelerdir?

İrtibat kişisinin atanması, veri sorunlusunun yükümlülüklerini ortadan kaldırmayacaktır. Yani irtibat kişisinin atanması halinde tüzel kişi veri sorumlusunun KVKK’dan doğan yükümlülükleri aynı şekilde devam etmektedir.

İrtibat kişisi her ne kadar KVKK kapsamında yükümlülüklerin muhatabı olmasa da gerek ilgili kişi ve gerek Kişisel Verileri Koruma Kurumu ile gerekli iletişimin sağlanması noktasında önemli bir role sahiptir.

İrtibat kişisinin adı soyadı ve adresi bilgisi ilgili kişilerce gerektiğinde başvuru yapılabilmesi için yayımlanmak zorunda olduğundan VERBİS’te bu bilgiler de yer alacaktır.

Tüzel Kişiler Veri Sorumlusu Olabilir mi?

Bir veri sorumlusu olarak şirketiniz için atayacağınız irtibat kişisinin, Türkiye’de yerleşik ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir gerçek kişi olması gerekmektedir. Gerçek kişi veri sorumlusunun ise kendisini irtibat kişisi olarak ataması mümkündür. Örneğin kendi adına muayenehanesi olan bir hekimin kendisini irtibat kişisi olarak ataması mümkün olduğu gibi bir çalışanını ya da dışarıdan üçüncü bir kişiyi irtibat kişisi ataması da mümkündür.

Bir Kişi Birden Fazla Veri Sorumlusunun İrtibat Kişisi Olabilir Mi?

Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus, bir gerçek kişinin ancak tek bir veri sorumlusunun irtibat kişisi olabilmesidir.

verikoruma - KVKK Kapsamında İrtibat Kişisi Kimdir?

İrtibat Kişisi Şirketin Çalışanı Olmak Zorunda Mıdır?

İrtibat kişisinin, veri sorumlusunun çalışanı olması zorunlu değildir. Örneğin bir şirket, yönetim kurulu üyesini veya insan kaynakları departmanında görevli bir çalışanını veya da dışarıdan bir avukatı Türkiye’de yerleşik ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir gerçek kişi olması koşulu ile irtibat kişisi olarak atayabilir. Ancak irtibat kişisinin veri sorumlusuna ait bildirimlerin ve başvuruların girişini gereği gibi yapabilmesi ve için veri sorumlusunun veri işleme faaliyetlerine ait bilgiye sahip olması süreç bakımından avantajlı olacaktır.

Kişisel verilerin korunması ile ilgili tüm yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi ve danışmanlık hizmeti almak için tarafımızla sitemizdeki iletişim sayfasından ve info@startupnedir.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.

Etiketler

Benzer Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı