GenelGirişimcilik

Girişimci Kimdir?

Bir kişi hayal edin daha önce keşfedilmemiş bir üssün kahramanı olsun. Bu kişi getirdiği yeniliklerle, değişimin bir parçası olarak kendi galaksisinin kralı olmayı hedefler. Nasıl mı? Kendi üssünü kimsenin erişemeyeceği bir seviyeye çıkardıktan sonra stratejik kararlar alarak rekabet üstünlüğünü sağlayıp evrende adını duyurarak. İleri görüşlü olmayı, olaylara farklı bakış açısıyla yaklaşmayı, pazarda tek olma arzusu yaratmayı, kavramsal ve yenilikçi bakış açısı gertiren bu kahramanlara, halk arasında girişimci denmektedir. Herkesin baktığı ama göremediğini gören girişimci, gelişmenin baş öncüsüdür.

2008 krizinden sonra yokluktan çıkan uç fikirlerin atası olan startup furyası Türkiye’ye bir hayli geç gelmiş olsa da kuluçka merkezleri, teknokentler ve startup fikirlerine önem verildiğini gösteren konferanslar fikrin ne kadar geliştiğini gösteren önemli etkenlerden biri oldu.

Girişimcinin kelime anlamı “ Eski kuralları kendi güncel deneyimleriyle yoğurmuş, yorumlamış ve hayata geçirmiş olan kimse”dir. Girişimcilik, herhangi bir kariyer yolu değildir, kendi innovatif düşüncelerini yansıtacak şekilde ortaya koydukları bir “davranış” şeklidir.

Peki, kimler girişimci olabilir?

Yeniliği gerçekleştirme hevesiyle mevcut düzeni yıkan, risk alan, fırsatları avantaja çevirebilen, kendi işinin patronu olup hayallerinin kapısını sonuna kadar açmayı cüret edebilen proaktif kişiler girişimcilik deneyimini sonuna kadar yaşayabilir. Bir hayali gerçekleştirmek için aslında sandığımızdan fazla olanağa sahip olsak da kendimizi geride tutarız, sınırı geçmektense sadece çizgiye bakarız; çünkü harekete geçmek için gerekli cesaretimiz yoktur. Girişimcilerin aksiyon almasını sağlayan, çizgiden bir adım ileriye geçmesini sağlayan bu dürtü “cesaret”tir.

Girişimcilik ruhu nedir?

Girişimcilik ruhu, geleceğe yolculuğun inşası ile ilgili sonu kestirilemeyen bir meraktır. Bu yolculukta yaratıcılık, yenilikçilik, başarı ve sonuç odaklı olabilmek, fırsatları değerlendiren ve en önemlisi de iş fikrini yenilenen dünya dinamiklerine karşı güçlü tutabilmek girişimcinin karakterinin en önemli parçası olmalıdır.

Girişimciler doğaları gereği kendileri, işleri ve etrafındakilerle sürekli mücadele içinde olmaları gerektiğini bilerek işe başlar. Bu sürece dahil olmaya karar verdiyseniz kendinize ve iş fikrinize güven duymalı başkalarının sizin hakkınızdaki negatif görüşlerine aldırış etmemelisiniz. Bir girişimcide olması gereken cesaret, inanç ve bilgi özellikler sizde bulunuyorsa kolay kolay sırtınız yere gelemez ve üreteceğiniz ürünlerde sürdürülebilir olur.

 

Etiketler

Benzer Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı