Daha önceki yazılarımızda IoT sistemler hakkında genel bir bilgi vermiştik. Bu yazımızda hem IoT sistemleri biraz daha detaylı incelemek hem de uygulamalarından biri olan akıllı atık toplama sistemlerinden bahsedeceğiz.
Nesnelerin İnterneti
Her geçen yıl dijital dönüşüm hızlanıyor ve farklı teknolojiyi hayatımızın farklı alanlarında kullanmaya başlıyoruz. Aslında bu dönüşümle beraber hayatımızda birden fazla etki bırakıyor. Hayatı daha hızlı yaşamaya çalışıyor, bilgiye anlık erişmeye çalışıyoruz. Bu döngü içerisinde IoT teknolojileri topladığı veriyi merkeze ileten, her türlü sensör, giyilebilir teknoloji, ev eşyası vb. olarak karşımıza çıkıyor. Yani kısacası herhangi bir cihazı internet erişimi vererek yönetebilir ve verilerini topluyorsanız, o cihaz artık IoT cihaz olarak nitelendiriliyor.
Tüm cihazların internete bağlanması mı ?
Dijital ürünleri kullanarak hayatımızı kolaylaştırmaya çalışıyoruz, sonrasında konforumuzu arttırmak için bunları IoT cihaz haline getiriyoruz. Evet, konforumuz artıyor, ama diğer yandan bazı sorunları da beraberinde getirebiliyor. Örneğin bahsettiğimiz cihazların güvenliğinin sağlanması büyük bir mesele. Nihayetinde verilerinizin istenmeyen kişilerin eline geçmesinden kimse hoşlanmaz. Diğer bir yandan, her bir yandan her bir sensöre internet bağlanması ne kadar uygulanabilir? Bu sensörlerin batarya ömrü ne kadar olacak? 2-3 ayda bir bataryası mı değişecek? IoT cihazların iletişim protokolleri ile ilgili daha detaylı yazımızı yakında yayınlayacağız. Kısaca bahsetmeye çalıştığımız IoT cihazların uygulanabilirliğini arttırmak için farklı çözümlerin de düşünülmesi gerektiği.
Akıllı Atık Toplama Sistemleri
Şimdi ise IoT alanında en meşhur uygulamalardan birinden bahsedelim. Akıllı atık toplama sistemleri. Hem konu olarak, hem de çevreci sistemler olarak bolca konuşulan bir konu kendisi. Atık toplama sistemlerini optimize eden, kamyonlara yakıt tasarrufu sağlayacak sistemlerden bahsediyoruz. Bu alanda Türkiye’de de, yurtdışında da farklı çözümler mevcut. Bunlardan birtanesini geçen günlerde, Mamak Belediye Başkanı duyurusunu yaptı.
Uygulamaya aldıkları sistemle, konteynerların en son ne zaman toplandığını, görüntüsü ile birlikte takip edilebiliyor. Böylece hangi konteyner ne zaman toplandı sorunu ortadan kalkıyor. Aynı zamanda araçlara rota optimizasyonu da yapılıyor. Uygulamayı hayata alan AFATEK Bilişim’in hazırladığı video ise;
Konu ile ilgili yazılarımız ilerleyen günlerde devam edecek.