KOSGEB yıllardır Türkiye’de kendi işletmesini kurmak için çalışan girişimcilere destek olmak için birçok farklı destek mekanizmasını hayata sokmuş ve bununla ilgili birçok farklı çalışma yürütmüştür.
Destek mekanizmasının temel mantığını ve nasıl çalıştığını anlatmadan önce ülkemizde süregelen bazı önyargıları açıklamak ve KOSGEB destek mekanizmasının anlaşılması için gereken altyapıyı hazırlamanın daha sağlıklı bir yöntem olduğunu düşünerek bu yazıyı hazırladım.
Gelelim hurafelere;
1- KOSGEB sadece kendi adamlarına destek verir!
Kendi adamları?
KOSGEB’in kendi adamları yoktur. Sadece üye kuruluşlar vardır. KOSGEB’e üye olmak için gerekli asgari şartlar yerine getirildiğinde KOSGEB’in kapısı herkese açıktır. Kendi adamı hem teorikte hem de pratikte olamaz. Bu sözle kastedilen iktidara yakın, torpili olan vb. gibi bir söylemse kim olursa olsun KOSGEB’ten destek almak için tüm bürokrasiyi geçmek ve destek mekanizmasının belirlediği firmalardan birisi olmak zorunludur.
2- Tonlarca kağıt işlerini halledebilirsen parayı belki alabilirsin!
İşletme sahiplerinin de, girişimcilerin de en büyük derdi (ki bu dert dünyanın her yerinde var) devlet bürokrasisini gereksiz görmek ve çalışmaya engel saymak.
Bürokrasinin süreci yavaşlattığı, KOSGEB’in çalışma mantığının KOBİ statüsünde bir işletmenin ihtiyaçlarına uygun hızda çalışamıyor olduğu doğru. Ancak bu konuda her yıl KOSGEB bünyesinde olumlu gelişmeler yaşanırken, hepimizin iş fikrimiz ya da işletmemiz için desteğe ihtiyacı varken bu ufak engeli bu kadar büyütüp destek almaya engelmiş gibi görmemiz doğru değil.
KOSGEB’in istediği evraklar her firmanın yaptığı iş kolunda kullanmak zorunda olduğu genel evraklardır. Yani bu evrakların tamamı aslında muhasebecinizde mevcut.
İşletme kuracaklar için gerekli evraklar ise kişinin özlük haklarını ihlal etmeyecek bazı yükümlülüklerini hatırlatıcı bir süreç dersek çok doğru olur. Mesela e-devlet sistemini kullanmayan birisinin kullanmaya başlaması, yapacağı yatırım için fiyat araştırmasını resmi yollarla yapabilmesi vb.
KOSGEB’ten destek alma sürecini tamamlamış bir girişimci ya da firma, devlet ile çalışacağı tüm alanlarda ciddi bir tecrübe elde etmiş olmakla birlikte tüm mekanizmayı daha iyi anlar ve yatırımlarını yaparken bilgi yönünden daha avantajlı olur.
3- Paranı nasılsa geç alacaksın hayrı kalır mı o paranın!
KOSGEB’in ödemeler konusunda Kobilerin ticaret hızına denk olmadığı doğrudur. Satışlarını ve tahsilat düzenlerini aylık hatta haftalık dizayn eden kurumlar için 3-5 ay gibi süreler uzun gelmektedir.
Peki, bu sürelerde alınan hibeyi hayırsız görmek?
Tabi ki hayır!
Türkiye’de girişimci profilinin en büyük sorunu; “finansman konusunda tüm riski başkası alsın, bense muhteşem fikrim ve kişiliğimle bu fikri uygulayım.” yapısının varlığıdır.
Yani kişiler kendi yatırımlarına finansman bulmak için çalışmaz, para biriktirmez, kredi çekmez ve hatta fikri olan konuda çoğu zaman uzman bile olmaz.
Bu profile sahip kişilerin yaydığı bu manipülatif söylem destekten gerçekten faydalanacak kişileri çoğu zaman yanlış yönlendirmektedir.
Kendi reklamını yapmak konusunda kamu kurumu olması sebebi ile çok da başarılı olamayan KOSGEB bu dedikoduların altında ezilmekte ve bazı talihsiz hikayelerin, başarı hikayelerinden daha hızlı yayılması sebebi ile bu destekleri kullanacaklar konusunda yanlış bir profil çizmektedir.
4- KOSGEB parası olmayana değil olana destek veriyor!
KOSGEB paranızın olup olmadığına hibe desteklerinde bakmaz. (Ancak geri ödemeli faizsiz kredi desteklerinde krediyi kullanacağınız kurum aslında bankalardır. Yani KOSGEB bankaların değerlendirme raporuna göre destek verir ya da vermez. Bu sebeple kredibiliteniz yoksa faizsiz kredi desteklerinden faydalanmanız mümkün değildir. )
KOSGEB’in baktığı şey aslında size vereceği parayı yönetip yönetemeyeceğinizdir.
Yani hayatı boyunca asgari ücretle çalışmış, hiçbir yönetici pozisyonunda kendisini tecrübe etmemiş birisinin “Versinler altıma 20 kişiyi ben burayı uçururum.” sözlerinden anlaşılan tecrübe ve beklediği destek arasındaki orantısızlık KOSGEB’in destek mekanizmasının kişi için çalışmadığı durumlara en güzel örnektir.
Yani destek olarak ne istiyorsanız onu başarabilecek kişi olup olmadığınız önemlidir KOSGEB için.
Bu sebeple bir fikriniz mi var?
– Bu fikre uygun bir alanda fikrinizi gerçek bir yatırıma dönüştürebilecek hale gelene kadar uzmanlaşın.
– Fikrinizden çok eminseniz; işletmenin en az ilk 6 ayında kendi başınıza tüm süreci yürütecek kadar bilgili olduğunuzdan emin olun.
– Paranız var ve başka bir uzmanla fikrinizi hayata geçirmeye karar verdiyseniz; hiç destek almayacakmışsınız gibi hesap yapın ve finansmanınızı bu plana göre ayarlayın, destek mekanizmaları üzerinden risk bareminizi büyütüp işletmenizi bir balona çevirmeyin.
5- Param olsa zaten destek istemem!
Türkiye’de faaliyet gösteren ve yüzlerce hatta binlerce çalışanı olan birçok firma devlet desteklerinden verimli bir şekilde faydalanabilmek için her türlü düzenlemeyi firma içinde yerine getirmektedirler. Bunun en büyük sebebi yatırıma dönüşebilecek her kuruşun çok değerli olmasıdır.
Yani yatırımınız için 50.000-TL buldunuz ya da biriktirdiniz ya da kredi çektiniz. Bu para ile oluşturabildiğiniz iş hacmini 6 ay içinde ekstra 30.000-TL daha sermaye ile güçlendirmek istemez miydiniz?
Ya da imalat sanayinde ilk tezgahınızı aldıktan 12 ay sonra yarım tezgah parası ve 2 çalışanın maaşlarının %60’ını birisi size faizsiz borç olarak teklif etse kabul etmez misiniz?
KOSGEB bu paraları size hibe olarak verecek, yani geri almayacak ama nereye harcadığınıza ve ona verdiğiniz sözleri tutup tutmadığınızı kontrol edecek.
Sistem dürüstler ve yatırım yapmak isteyen iyi niyetli herkes için gayet yeterli.
Sahada en çok karşılaştığım sorular ve sorunların bazılarını yukarıda cevapları ile birlikte belirttim. Aklıma gelmeyen ya da karşılaşmadığım sorular ya da sorunlar için lütfen iletişime geçiniz.
Merhaba. Kosgep sadece hibe için mi faturalandırma istiyor yoksa çekeceğiniz tüm kredi için mi? Teşekkürler
Kredi içinde ister. Sebebi paranın üretime katılıp katılmayacağını kontrol etmektir. Başka bir deyişle çocuğunun düğünü için düşük faizli borç arayan kişilere destek olmanın ya da lüks bir araba almanın iş fikrine desteğinin subjektif olması sebebi ile paranın nerede harcandığı KOSGEB için önemlidir.
Ben kosgep destekli pastane açmakistiyorum ama etrafımda aldığım duyumlarda önce işi kuruyoruz masrafı ediyoruz sonra kosgep bu faturalarla bize desteğini olursa veriyor öyle mi O zmn ben ne yapıyım böyle desteği zaten param olsa açacağım .
teşekkür ederim yardımcı oldunuz,güzel bir blog, güzel bir paylaşım.
Saygilar Kenan