Genel

Teknolojinin Ötesinde: Google ve ABD Savunma Bakanlığından Artırılmış Gerçeklik Mikroskobu (ARM)

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan son güncel verilere göre dünya genelinde yılda 19.3 milyon yeni kanser vakası tespit edilmekte olup, bu rakamın 2040 yılında 30 milyonun üzerine çıkması öngörülmektedir. Hal böyleyken doğru ve hızlı kanser teşhisi hayati bir öneme sahip. Pataloglar tarafından mikroskobik incelemelerle yapılan kanser teşhisi ise ne yazık ki zaman alıcı ve hataya açık bir süreç. Üstelik, nitelikli patolog sayısının azalması, bu süreci daha da karmaşık hale getiriyor. Bu bağlamda Google ve Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı bir araya gelerek kanser tespitine yardımcı olacak yapay zeka destekli bir mikroskopun geliştirilmesi üzerinde çalışmalara başladı. Bu teknolojinin kullanılmasıyla birlikte patologlar daha hızlı ve daha kesin teşhisler koyabilecekler.

Artırılmış Gerçeklik Mikroskobu (ARM) Nedir?

Kanser teşhisi gibi görsel incelemeler gerektiren alanlarda kullanılmak amacıyla parlak alan mikroskobuna dayanan özel bir mikroskop türüdür. Bu benzersiz mikroskopun en büyük özelliği, gerçek zamanlı makine öğrenim algoritmalarını ve doğru kanser tespiti ve sınıflandırması için evrişimsel sinir ağlarını içermesidir. Ayrıca bu mikroskopta, görüntülerin sınıflandırılması ve içerdikleri nesnelerin tanınması amacıyla CNN olarak bilinen derin öğrenme modeli kullanılmaktadır. ARM ile ilgili bir diğer önemli nokta ise düşük maliyetli hazır bileşenlerden faydalanılarak dünyanın dört bir yerinde bulunan mevcut ışık mikroskoplarına uygalanabilir olması.

Meme ve prostat kanserini gerçek zamanlı olarak tespit etmek için geliştirilen bu mikroskopa Google tarafından 4 farklı algoritma sunuluyor. Bu algoritmalar sayesinde meme kanseri, serviks kanseri, prostat kanseri ve mitoz kolaylıkla teşhis edilebilecek.

Artırılmış Gerçeklik Mikroskobu (ARM) Nasıl Çalışıyor?

Geleneksel mikroskop gibi araştırılacak doku örneği cam slayt ile ARM’a yerleştiriliyor. Ardından kanser hücrelerinin konumu yapay zeka tarafından saptanıyor. Konumu belirlenen kanser hücrelerinin şiddeti değerlendiriliyor. Son olarak da piksel bazlı ısı haritası kullanılarak kanserli bölgenin sınırları belirleniyor. Yapay zeka algoritması ile elde edilen bu veriler gerçek zamanlı olarak optik yolla artırılmış gerçeklik ekranına yansıtılarak pataloga karar desteği olarak sunuluyor.

Artırılmış Gerçeklik Mikroskobu (ARM) kanser teşhisi alanında büyük bir dönüşüm yaratıyor. ARM’ın gerçek zamanlı makine öğrenme kabiliyetleri, patologların daha hızlı, kesin ve güvenilir teşhisler yapmalarına yardımcı olmaktadır. Bu, kanser hastalarının erken teşhis edilmesine ve daha iyi tedavi seçeneklerine ulaşmalarına katkıda bulunarak yaşam kurtarıcı bir etki yaratacaktır. Bu teknolojinin daha da gelişeceğine ve kanserle mücadelenin galibiyetini insanlığın alacağına dair büyük bir umut var!

Etiketler

Benzer Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı