GenelMutfak

Yapay Zeka (AI) Nedir?

AI(Artifical Intelligence) Nedir?

Kimsenin dilinden düşüremediği, hakkında sayfa sayfa komplo teorileri yazılan AI nedir? Bu yazımızda size kısaca yapay zekanın tanımından, günlük hayatta kullandığımız yapay zeka örneklerinden ve şirketlerdeki farklı departmanlarda ne amaçla kullanıldığından bahsedeceğiz.

Advantages and Disadvantages of artificial intelligence - Yapay Zeka (AI) Nedir?

Yapay Zeka Tanımı

Yapay zekanın babası olarak tanınan John McCarthy tarafından 1956 yılında yapılan tanıma göre, yapay zeka literatüre “Akıllı makineler yapma bilimi ve mühendisliği” olarak geçmiştir. Ayrıca karar verme, nesne algılama, karmaşık problem çözme gibi insan zekası gerektiren görevleri yerine getirebilen bilişim teknolojisi olarak da tanımlanabilir.

Yapay Zekada Kullanılan Teknolojiler

Yapay zeka, gerçek hayattaki sorunları çözebilmek için farklı teknolojilerden faydalanır. Makine öğrenimi (ML) ile verilerin yorumlanması ve analiz edilmesi sağlanır. Makine öğreniminin daha gelişmiş hali olan derin öğrenme sayesinde ise yapay sinir ağları kullanılarak insan beyni simülasyonu yapılır. Böylece, daha ileri düzey problemlere çözüm sağlanır. Doğal dil işleme (NLP) teknolojisi sayesinde ise bilgisayarlar insan dilini anlayıp yorumlayabilme yeteneğine sahip olmaktadır. NLP teknolojisinin kullanımına ufak bir örnek verecek olursak: Twitter’da paylaşılan tweetlerdeki uygun olmayan dilin filtrelenmesi.

b2ap3 large g 20181102 073009 1 - Yapay Zeka (AI) Nedir?

Günlük Kullanım Alanları

Günümüz dünyasında eğitimden sağlığa, sağlıktan siber güvenliğe ve savunma sanayiye kadar bir çok farklı alanda yararlanılan yapay zekanın gündelik hayatımızdaki yeri de yadırganamaz boyuttadır.  Hatta o kadar ki, çoğu zaman yapay zeka teknolojisi kullandığımızın farkında bile değiliz. Yapay zekanın günlük kullanımına birkaç örnek verecek olursak bunlar;

  • Telefonların ekran kilidini açmak için kullanılan yüz tanıma teknolojisi,
  • Navigasyon uygulamaları,
  • E-ticarette son aramalara veya beğenilenlere göre farklı ürünler önerilmesi,
  • Online bankacılık ile para aktarımı ve yeni hesap açılımı,
  • Sağlık hizmetlerinde tanı süreci, tedavi protokolü ve ilaç geliştirme alanları,
  • Dil çevirileri,
  • Sesli asistanlar

Yapay Zeka ve Etik - Yapay Zeka (AI) Nedir?

Kurumsal Hayatta Kullanım Alanları

Günlük hayatımızın olmazsa olmazı haline gelen bu teknoloji elbette iş hayatına da entegre olmuş durumdadır. Maliyetleri düşürerek verimliliği arttıran, çalışanların karar verme süreçlerini hızlandıran, veri analizlerini hızlı ve doğru şekilde yapan yapay zekanın çeşitli departmanlarda kullanım alanlarından da kısaca bahsetmek isterim.

Müşteri hizmetlerinde yapay zeka kullanım alanları: Otomatik müşteri hizmetleri, sesli yardımcılar, müşteri geri bildirimleri, müşterilere yönelik kişiselleştirilmiş hizmetler, şikayet yönetimi.

Satış departmanında yapay zeka kullanım alanları: Müşteri tahmini, işlem otomasyonu ile satış sürecinin otomatikleştirilmesi, geleceğe yönelik satış tahmini, müşteri ilişkileri yönetimi, müşteriye özel ürün önerileri.

Pazarlama departmanında yapay zeka kullanımı: Kişiselleştirilmiş pazarlama stratejileri oluşturma, veri analizi yapma, içerik oluşturma, sosyal medya yönetimi, pazarlama süreçlerinin otomasyonu.

Bilişim teknolojileri departmanında yapay zeka kullanımı: Otomatik hata tespit ve çözümü, veri analizi ile trend tahminleri, sistemdeki potansiyel hataların tespit ve bakımı.

Tedarik zinciri yönetiminde yapay zeka kullanımı: Satış- talep ve stok tahminleri, envanter yönetimi, lojistik yönetimi, kalite kontrol süreci, tedarikçi performansı analizi ile tedarikçi seçimi.

İK departmanında yapay zeka kullanımı: İş ilanı yayınlama ve aday özgeçmişi tarama otomasyonu ile işe alım süreci, çalışanların performans değerlendirmesi, çalışanların ihtiyaçlarına yönelik özelleştirilmiş eğitim programı oluşturma, kurum içi iletişimi geliştirme.

Finans departmanında yapay zeka kullanımı: İşlem verilerinin analizi ile dolandırıcılık riskini düşürme, finansal planlama ve analiz süreci, finansal raporlama ve analitik süreci, finansal risk analizi ile risk yönetim stratejileri kullanımı, finansal işlem otomasyonu.

Hukuk departmanında yapay zeka kullanımı: Hukuki belgelerin analizi, sözleşme yönetim süreci otomasyonu, hukuki veri analizi ve araştırmaları.

Amerika merkezli iş dünyası ve ekonomi dergisi olan Forbes’in 2023 Nisan ayında yayınladığı en umut erici yapay zeka şirketlerinin bulunduğu 50 maddelik listeyi buraya bırakıyorum. İlgilenenler bu listedeki yapay zeka şirketlerini ve hangi alanda faaliyet gösterdiklerini inceleyebilir.

Benzer Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı