GirişimcilikHukuk

Yazılım Şirketleri için Sanayi Sicil Belgesi Zorunlu Mudur?

6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununun 2. maddesi gereği, sanayi işletmelerinin üretim faaliyetlerine başladıktan sonra 2 ay içinde Sanayi Sicil Bilgi Sistemi’ne kayıt olması zorunludur. Sanayi Sicil Bilgi Sistemi’ne kayıt yapılan her işletme adına Sanayi Sicil Belgesi düzenlenir.

Anılan Kanunun 2. maddesi şu şekilde düzenlenmiştir; “Sanayi işletmelerinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında tutulacak sanayi siciline kaydettirilmesi ve mukabilinde alınacak sanayi sicil belgesinin icabında salahiyetli memurlara ibraz olunması mecburidir. Sanayi işletmeleri üretim faaliyetine başlamadan önce sanayi siciline ön kayıt olmak zorundadır. Sanayi işletmelerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlemesi için sanayi siciline kaydolduğuna dair yazı, işyeri açma ve çalışma ruhsatı veren idareler tarafından aranır. Yeni açılan sanayi işletmeleri, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tanzim kılınacak beyannameleri faaliyete başladıkları tarihten itibaren iki ay içinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına elektronik ortamda göndermekle mükelleftir.”

Sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi amacıyla bazı yasalarda değişiklik yapılmasını öngören ve Sanayi Sicil Kanununa da değişiklik getiren 7033 sayılı Kanunun 3. maddesiyle artık bilişim teknolojisi ve yazılım üreten firmalar/şirketler de sanayici sayılıyor.

Dolayısıyla yazılım şirketlerinin üretim faaliyetlerine başladıktan 2 aylık bir süre içerisinde Sanayi Sicil Bilgi Sistemi kayıt yaptırması ve Sanayi Sicil Belgesi gerekiyor. Sicile kaydolmamanın ya da süresi içerisinde kaydolmamanın ayrı ayrı idari para cezaları var.

Sanayi Sicil Kanununun 4. maddesi gereği sanayi işletmelerinin faaliyetlerine son vermeleri, ara vermeleri, yeniden üretime başlaması  ve verilen bilgilerde değişiklik olması durumlarında 1 ay içinde Bakanlığa (il Müdürlüğüne) bilgi verilmesi zorunludur.

Kanunun 5.maddesi gereği sanayi işletmeleri bir önceki yılla ilgili faaliyetlerinin yer aldığı yıllık işletme cetvellerini yıl sonundan itibaren dört ay içinde Bakanlığa (il Müdürlüğüne) vermek zorundadırlar.

Kanunun 2. ,4. ve 5. maddesinde yer alan yükümlülükleri yerine getirmeyen sanayi işletmeleri hakkında kanunun 9. Maddesi uyarınca idari para cezası uygulanmaktadır.

Yanlış beyanda bulunanlara kanunun 11. maddesi uyarınca idari para cezası uygulanmaktadır.

Yapılan denetimlerde firma adına düzenlenen Sanayi Sicil Belgesi görevli personele ibraz etmeyenlere de idari para cezası uygulanacaktır.

Sicile kayıt için şu link kullanılabilir: https://sanayisicil.sanayi.gov.tr/App_Pages/KullaniciIslemleri/Login.aspx

 

 

Etiketler

Benzer Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı