Girişimcilerin yaşadığı en önemli problemlerden biri ekip kimliğini ve sinerjiyi tam olarak kuramamak ve bu sebeple de verimliliğin azalmasıdır. Ekip kimliği, üyelerin bir bağ ve amaç paylaştıkları hissi, manevi ortaklıktır. Bu ortaklık her ekip başarıya giden yolda çok önemldir. Eksikliği ise genelde başarısızlıkla biter.
Ekip kimliği neden bu kadar önemlidir?
Sonuç elde etmek için ortak sorumluluk duygusu ekip kimliği ile ortaya çıkar. Üyeler, istenen çıktıları üretme noktasında sorumluluğu paylaştıklarını hissettikçe, ekibi geri düşürmemek adına katkı ve çabalarını arttırır, süre takvimine yetişmek için daha sıkı çalışırlar. Zorluk yaşayan ekip üyelerine yardımcı olurlar ki, ekip yürümeye devam edebilsin. “Ben kendi payıma düşeni yaptım” fikri oluşmaz.
Ekip kimliği bağlılık ve çabalama arzusu uyandırır. Her bir ekip üyesi, ekibin başarısında ortak bir çıkar paylaşır. Böylece insanlar işbirliğini arttırır, daha fazla çaba sarf eder ve ekip hedeflerini kişisel hedeflerin önüne koymak için çalışır. Kısacası; güçlü bir ekip kimliği, üyeleri hedef doğrultusunda birlikte yan yana tutar.
Zayıf ekip kimliği neden oluşur?
● Ekibin yeni olması
Yeni kurulan ekiplerde kimlik eksikliği olması doğaldır. Fakat start-upların birçoğu belirli bir süredir beraber çalışan kişilerce, hatta arkadaşlarla kurulmaktadır.
● Ekibe yeni katılan üye ya da üyeler
Çalışmalar başladıktan sonra, ekibe yeni bir üye girdiğinde, ekip içinde bir dışlanma hissettirilir ya da ikili gruplar oluşmaya başlarsa ekip kimliği zarar görebilir.
● Üye çeşitliliği
Üyeler arasında radikal bir kültürel, dini veya sosyal çeşitliliğin olması ekip içerisinde huzursuz yaratabilir ve kimliğe zarar verebilir. Ancak bunu avantaja çevirmek de aşağıda okuyabileceğiniz üzere sizin elinizde.
Başarılı bir ekip, birçok eli ama tek bir aklı olan gruptur.
Bill Bethel
Ekip Kimliğini Güçlendirmek
Bir girişimci olarak projenize gösterdiğiniz özeni ekibinize de göstermelisiniz. Bunu yaparken nelere mi dikkat etmelisiniz?
● Ekibin ortak hedeflerini tekrarlayın
Üyelere yaptıkları işin sadece şirket için değil aynı zaman da birbirlerinin hedeflerini gerçekleştirmek için de önemli olduğunu tekrarlayın. Bunu hatırlatmanız onların projenize bağlılığını arttıracaktır.
● İş birlikçi çalışmaya çalışın.
Üyelerin birlikte çalışabilmesi için gerekli ortamı sağlayın. İş paketlerini dağıtırken beraber çalışabilecek işler vermekten kaçınmayın. Bir zorluk karşısında ortak hareket edip sorunun üstesinden gelmek – beraber mücadele etme hissiyatı – ekip kimliğini çok yükseltecektir.
● Bağları güçlendirin
Ekip üyelerini birbirlerini tanımaları için fırsatlar yaratın. Örneğin, üç kişisiniz ve diğer iki üyeyi siz tanıştırdınız. Bu iki kişinin birbirlerini tanımaları için fırsatlar oluşturun, bütün ilişki sizin üzerinizden yürümesin. Aksi takdirde gruplaşmalar meydana gelebilir.
● Aciliyet ve ciddiyet hissi oluşturun
Ekip üyelerine yaptıkları iş parçacıklarının, bütün proje için ne kadar önemli bir yer teşkil ettiğini, ve bunu zamanında bitirmelerinin bütün ekip için çok yararlı olacağını belirtin.
● Ekip içindeki farklılıkları avantaja çevirin
Ekip üyelerinin aralarındaki farklılıkların değerini herkes içinde belirtin ve kabul edin. Bu şekilde yeni fikirler ve bakış açılarını oluşturulabileceğini unutmayın.
● Cazip uğraşlar yaratın
Sonuçta bir startupsınız ve her zaman istediğiniz veya hayal ettiğiniz işleri yapamayabilirsiniz. Fakat büyüme noktasında bu sevmediğiniz işleri yapmanın da önemini bildiğiniz için, bunlara da hayır diyemiyorsunuz. Fakat bu işleri yaparken, üyelerin çok sıkılmamasına özen gösterin. Onların kendilerini değerli hissedecekleri işleri yapmalarını sağlayın, diğer bir taraftan sevimli olmayan bazı işlerle de tabi ki
uğraşacaklarını hatırlatın.
● Ekip üyelerini özenle seçin
Ekibiniz oluştururken veya yeni ekip üyeleri alırken, ekibin çıkarlarını ve hedeflerini önemli gören insanları tercih edin. Bu kişiler ekip içindeki farklılıklara odaklanmaktan çok, hedefleri elde etmeye odaklanırlar.
● Yeni katılanları kaynaştırın
Startup firmasısınız, belki büyüdünüz veya ihtiyacınız oldu ve projenize yeni bir kişiyi daha dahil etme ihtiyacı duydunuz. Bu kişi belki teknik personel, belki test uzmanı veya satış uzmanı olabilir. Alanı ne olursa olsun, ekibe yeni kişi katıldığında ekip kimliğine ekstra özen gösterin. Yeni gelen kişinin kendini dışarıda hissetmesine engel olun. Bunun için kendisine bir hoşgeldin yemeği yada bir sosyal etkinlik düzenleyebilirsiniz.
● Ekip üyelerinin becerilerini anlayın
Üyelere becerilerini göstermeleri için fırsatlar sunun. Bu şekilde kendilerini açık bir şekilde ifade etmelerini sağlayın. Daha sonrasında ise onların beceri ve yeteneklerinin ekibe nasıl fayda sağladığını açıklayın. Böylece, üyeler kendilerinin değerli görüldüklerinin ve beğenildiklerinin farkına varacak ve bağlılıkları artacaktır.
● Somut sembolleri küçümsemeyin
İnsanların ekiple özdeşleşmelerine katkıda bulunmak için ekip tişörtleri veya şapkaları kullanın. Bu şekilde sürekli beyinlerine bunu işlemelerini sağlayın. Aynı zamanda bu davranışın, müşteri üzerinde de pozitif bir etki bırakacağını unutmayın.
Unutmayın ki ekibiniz ne kadar güçlü ve birbirine bağlıysa, siz de o kadar güçlüsünüz.