Kitlesel FonlamaYatırımcılık

Kitlesel Fonlama (Crowdfunding) Nedir?

Kitlesel Fonlama – Kitle Fonlaması – Crowdfunding

Fikirlerini gerçekleştirmek isteyen ancak bunun için çekirdek sermayesi ve öz kaynakları yetersiz kalan girişimcilerin karşılaştığı zorlukların başında doğal olarak finansman kaynağını yaratmak ve projesine bir yatırımcı bulmak gelmektedir.  Fikrinizi fonlamaya yönelik birçok kaynak olsa da, son yılların yeni yatırım trendi crowdfunding sistemine yani kitle fonlamasına göz atmanızda fayda var.

Dünyada ve ülkemizde son yıllarda hızla yaygınlaşmış önemli bir fonlama sistemi olan kitle fonlaması, en basit haliyle, bir proje ya da girişimin bir grup insan tarafından internet aracılığıyla finanse edilmesidir. Peki, bu finansman yönetimi nedir, nasıl bir şekilde işlemektedir, avantajları ve dezavantajları nelerdir?  3 farklı başlık halinde yazılmış olan sistemin öncelikle ne olduğuna bir bakalım.

Sisteme göre, sermayesi olmayan bir girişimci, projesinin detaylarını kitlesel fonlama siteleri aracılığıyla paylaşıyor. Crowdfunding sisteminde yalnızca teknoloji tabanlı ürünler değil her türlü proje kendisine fon talep edebiliyor. Projeye ilgi gösteren yatırımcılar ise proje için finansal destek sağlıyor. Verilen bu destek karşılıksız bağış olabileceği gibi aynı zamanda hisse, gelecekteki kazançlardan belirli miktar pay alma seçeneğiyle de olabiliyor.

Genellikle projeyi destekleyen kişilere, yapacakları katkı tutarına göre önceden belirlenen ödüller vaat edilir. Proje hayata geçirildiğinde ücretsiz ürün temini, hediyelik eşya, teşekkür yazısı gönderilmesi, destekçilerin isimlerinin duyurulması örnek olarak gösterilebilir. Bu tamamen girişimcinin projesine nasıl destek almak istediğiyle alakalı bir durum.

İnternette oluşturulan platformlardan fon ihtiyacı olan projelerin duyurusu gerçekleştiriliyor, ilgi gösteren kişiler projeye diledikleri tutarda destek veriyor, gerekli fon tutarına ulaşılınca proje hayata geçiriliyor. Geniş kitlelerin katılımı, yüksek tutarlı projelerin dahi kısa zamanda gerekli fona ulaşmasını sağlayabiliyor. Kitle fonlaması platformunun fonksiyonu projenin tanıtımı için gerekli ortamı oluşturmak ve destek verenlerin yapacağı ödemeleri belli bir komisyon kesintisi sonrası proje sahibine iletmekten ibarettir.

Yatırımcılar uygun gördükleri projeye dilediği miktarda katkı sağlar, ödemeler aracı konumundaki platform tarafından gerçekleştirilir. Öngörülen sürede istenilen miktara ulaşılırsa, platform sahibi %5 ile %10 arasında değişen oranlarda komisyon bedelini keserek toplanan fonu proje sahibine öder.

Bazı platformlar, önceden belirlenen fon tutarının öngörülen sürede temin edilememesi halinde, o zamana kadar toplanan fonları herhangi bir kesinti yapılmadan yatırımcılara iade etmektedir. Bazı platformlar ise belirlenen süre sonunda hedeflenen rakama ulaşılamamış olsa dahi, o ana kadar toplanan fonu komisyonunu alarak proje sahibine ödemektedir.

Crowdfunding konusu ile ilgili olarak bu yazımızın devamı niteliğinde olan  Crowdfunding(kitle fonlaması) sistemi nasıl çalışıyor? ve Crowfunding avantaj ve dezavantajları başlıklı yazılarımıza göz atabilirsiniz.

Halihazırda internet üzerinden kitle fonlaması yapılabilen birçok site bulunmaktadır. Ülkemizdeki kitle fonlaması platformlarına ilişkin web sitelerine örnek olarak şu siteler verilebilir: www.crowdfon.com , www.fongogo.com, http://www.bulusum.biz, https://arikovani.com/https://fonbulucu.com/ 

Dünyadan örneklere bakmak isteyenler için: https://www.indiegogo.com/#/picks_for_you, https://www.gofundme.com/, https://www.kickstarter.com/

Etiketler

Benzer Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı